Jezelf ‘beteren’ vereist wilskracht. Een term die in het woordenboek wordt beschreven als ‘energieke determinatie’, maar in de volksmond wordt beschreven als de vaardigheid die donut niet te inhaleren elke keer als je er langs loopt. Tips over hoe je jezelf die gezonde gewoonten aan kan leren? Lees verder.
Wilskracht bespreekbaar maken
Het verkrijgen van wilskracht is niet iets dat je in een moduul op school even kan leren en ook in de gemiddelde Nederlandse huishoudens wordt het maar weinig besproken. Het wordt onder sommige mensen bijna beschouwt als taboe, net als bloemkool en boerenkool onder je kinderen van vier en acht. Dus wat gebeurt er? We beloven ons zelf van alles in het jaar 2016 en breken onze beloftes zodra de tweede of derde maand van het nieuwe jaar in gaat.
Werken met kleine doelen
Gelukkig is wilskracht iets wat je kan bestuderen, begrijpen, gebruiken en versterken. Volgens Baumeister en Tierney, schrijvers van het boek ‘Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength’ wordt wilskracht beschreven als een spier die je kan trainen en sterker kan maken. Volgens Baumeister gaat het hier niet alleen om het daadwerkelijk uitvoeren van datgene wat je voor ogen hebt, zoals het stoppen van alcohol drinken, maar gaat het om het trainen van het brein om te denken in kleine doelen. Om wilskracht te versterken, hoeven deze doelen niks te maken hebben met de alcohol zelf, maar kunnen het op zichzelf staande kleine doelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan consequent 20 minuten wandelen per dag of het opruimen van je kamer elke avond.
Zodra je brein is gewend aan deze kleine doelen die behaald worden, kun je langzaam toewerken naar het grotere doel.
4 Bewezen tips om wilskracht te trainen
1. Het uitstellen van je verlangens
Nicole Mead van de Catolica-Lisbon School of Business and Economics hebben in hun onderzoek bevonden dat het uitstellen van het eten van een ongezonde snack de zin in die snack doet afnemen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je minder ongezond gaat snacken en sneller gewicht verliest. Mead is van mening, in tegenstelling tot Baumeister en Tierney, dat je beter je verlangen naar iets kunt bedwingen dan je wilskracht kunt trainen.
De periode van uitstel geeft je brein de ‘cooling down’ die het nodig heeft om vaker ‘nee’ dan ‘ja’ te zeggen. Zorg er dus voor dat je die chocoladecake eerder later dan nu gaat consumeren als je er vanaf wilt blijven.
2. Span je spieren aan
Nee, niet om je vriendin te imponeren, maar om je wilskracht te vergroten. Iris W. Hung van de National University of Singapore en Aparna A. Labroo van de University of Chicago toonden in hun onderzoek aan dat het aanspannen van de spieren de vaardigheid vergroot om vervelende dingen te doorstaan. Denk hierbij aan pijn, maar ook aan het consumeren van een smerig medicijn en het verlangen om een ongezonde snack op te peuzelen.
3. Morele plicht
Het lijkt er niks mee te maken te hebben, maar toch hebben onderzoekers aan Harvard bevonden dat het besef van wat goed en slecht is, invloed kan hebben op hoe sterk je wilskracht is. Iemand die zich een goede daad voordoen, zijn zowel fysiek als mentaal krachtiger dan mensen die een slechte daad verrichten.
In het onderzoek kreeg elke respondent een dollar die ze of mochten houden of mochten weggeven aan het goede doel. Nadat ze hun keuze hadden gemaakt, werd hen een gewicht overhandigd die ze zo lang mogelijk vast moesten houden. Degenen die een donatie hadden gedaan aan een goed doel, konden het zware gewicht, jawel, 10 seconden langer vasthouden dan de mensen die de dollar voor zichzelf hadden gehouden.
Of het nu fysiek of mentaal is, blijkbaar zit er krachtig in je morele plicht vervullen. Probeer je daarom in je volgende rondje joggen voor te stellen dat je een prinsesje red uit een kasteel met een grote enge draak en wie weet pers je die extra kilometer er nog net uit! Netjes.
4. Pas je omgeving aan
Brian Wansink, Consumentenpsycholoog, heeft uit zijn onderzoek bevonden dat mensen meer eten uit grotere verpakkingen. In zijn onderzoek kreeg de helft van de respondenten zijn avondeten geserveerd op een groot bord en kregen de andere respondenten deze geserveerd op een klein bordje. De mensen die van het kleine bordje aten, wogen aanzienlijk minder na hun dieet dan de mensen die het grote bord kregen voorgeschoteld. Pas daarom je omgeving aan door gezonde producten op ooghoogte te zetten en ongezonde producten weg te stoppen. Probeer ook in de keuken te eten en niet voor de televisie. En misschien wordt het zelfs tijd om nieuw (kleiner) servies aan te schaffen.