3 Misvattingen over voedingssupplementen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Feit 1. Vitaminen stoppen je slechte leefgewoonten niet.

Er zijn zoveel verschillende gewoonten in ons leven die kunnen bijdragen aan een slechtere gezondheid dat vitaminen en andere supplementen je hier echt niet allemaal tegen kunnen weren. Ook kunnen ze de prijs die je betaalt voor roken, alcoholmisbruik, luchtvervuiling en obesitas niet ongedaan maken. Deze misvatting gaat volgens onderzoek van het Antioxidants Research Laboratory zelfs zo ver dat mensen sneller geneigd zijn slechte gewoonten aan te houden als zij supplementen nemen die de risicofactoren volgens hen als gevolg van deze gewoonten juist zouden moeten verkleinen.

Feit 2. Supplementen zijn geen volwaardige maaltijd

Het staat op bijna elke verpakking: Supplementen zijn geen vervanging van een volledige maaltijd! Ondanks dat dit op bijna elke verpakking staat, is dit een van de meest voorkomende misvattingen over supplementen. Het eten van ijzersupplementen bij een tekort verschaft je bijvoorbeeld voldoende ijzer, maar een goede hoeveelheid spinazie bevat ook veel ijzer en hiernaast nog letterlijk duizenden andere voedingsstoffen die alleen het supplement niet geeft.

Feit 3. Je krijgt al voldoende voedingsmiddelen binnen

Veel mensen krijgen de diagnose van een tekort aan Vitamine A en Vitamine D en foliumzuur. Echter, veel producten in je dagelijkse voeding bevatten al een grote hoeveelheid van deze voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtproducten zoals cornflakes, melk, eieren, brood en sinaasappelsap. Naast het feit dat deze producten de bovengenoemde voedingsstoffen al in zich hebben, zorgen veel fabrikanten voor commerciële redenen voor dat hun producten een grote variëteit aan voedingsstoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan margarine voor op brood waarbij veel merken omega-3 vetzuren en vitamine D hebben toegevoegd.

Gebruik je supplementen slim!

Nu er tegenwoordig meer soorten supplementen te krijgen zijn dan kleuren lippenstift, wordt je al snel overweldigd. Kies daarom niet zomaar iets, maar een supplement die past bij jou levensstijl en jou tekorten effectief kan aanvullen.

Je wilt zwanger worden

Je bent klaar voor een kindje en wilt ervoor zorgen dat je lichaam op en top in conditie is voor het zwanger worden. Voor het zwanger worden is het van belang dat je lichaam voldoende foliumzuur en jodium. Als je 6 boterhammen eet op een dag krijg je vaak al genoeg jodium binnen, maar veel Nederlanders hebben vaak wel een tekort aan foliumzuur en tijdens de zwangerschap wordt dit tekort vaak nog groter. Foliumzuur is een stof die belangrijk is voor het aanmaken van witte en rode bloedcellen en essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. Je kunt daarom overwegen foliumzuur aanvullend te slikken. Er wordt voor dames die zwanger willen worden een hoeveelheid van 400 microgram aangeraden.

Je volgt een caloriearm dieet

Een tekort aan vitaminen en mineralen komt in Nederland nauwelijks voor, maar in sommige gevallen kan je een tekort hebben. Als je minder dan 1400 calorieën per dag eet, heb je mogelijk een tekort aan vitaminen en mineralen. Je kan dan overwegen aanvullend een supplement als multivitaminen te slikken. Vitaminen en mineralen zijn immers onmisbaar voor het hebben van een goede gezondheid.

Je bent vegetarisch of veganistisch

Essentieel voor het aanmaken van rode bloedcellen en werking van de hersenen zijn voornamelijk voedingsstoffen uit dierlijke producten. Het is dus denkbaar dat iemand die vegetarisch of veganistisch is onvoldoende van deze voedingsstoffen binnen krijgen. Een veel voorkomend tekort aan voedingsstoffen onder vegetariërs en veganisten is het tekort aan Vitamine B12 en zink. Veelal worden deze voedingsstoffen in een supplement gecombineerd.

Je bent lactose intolerant of veganistisch

Calcium is essentieel voor de gezondheid van de botten, maar veel mensen die onvoldoende zuivelproducten eten, krijgen ook al een voldoende aan calcium binnen door het eten van groenten zoals boerenkool en broccoli. Je hebt dus heel waarschijnlijk niet de aangeraden hoeveelheid van 1000 milligram nodig alleen via suppletie, maar ongeveer 500 milligram per dag kan een tekort tegengaan. Overigens is de opname van calcium een stuk effectiever als het in combinatie met vitamine D wordt geslikt.

Je hebt een heftige menstruatie

Als je last hebt van veel bloedverlies tijdens je menstruatie, kan er een tekort aan ijzer in het lichaam ontstaan die vermoeidheid en kortademigheid kan veroorzaken. Ook kunnen zij zich vaak minder goed concentreren. Je kan als je hier last van hebt overwegen om aanvullend ijzersupplementen te slikken. Dit blijft bij kleine hoeveelheden van 18 milligram.

Je eet minder dan 2 keer vis per week

Omega-3 vetzuren zijn belangrijke vetzuren die je lichaam zelf niet kan produceren. Het is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en zou de kans op een depressie en gevoelens van ongerustheid ook verkleinen. Als je twee keer per week vis eet, krijg je meer dan genoeg omega-3 binnen en zoals eerder aangegeven voegen veel producenten tegenwoordig ook omega-3 toe in hun producten, maar als je vrijwel nooit vis eet, kan het misschien een optie zijn om aanvullend omega-3 in violiesupplementen te slikken.

Verkoudheid snel tegengaan

Je moeder vertelt je vast al jaren vitamine C in te nemen als je weer eens last hebt van een hardnekkige verkoudheid. En wat blijkt? Mama knows best. Het aanvechten van een verkoudheid is het grootste talent van vitamine C. Het helpt immers het immuunsysteem aan te sterken en dat betekent minder zieke dagen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP