Als je er klaar voor bent om je fitness-reis te beginnen, of je nu voor het eerst gaat krachttrainen of je eerste hardlooprondje gaat uitproberen of toch die groepsles eens uit gaat proberen, er zal ongetwijfeld een stemmetje in je hoofd zitten die je twijfels aanpraat. Het stemmetje vraagt je misschien of je dit wel echt aan kan of vraagt zich af of je wel succesvol zal zijn in het behalen van je fitnessdoelen. Om deze twijfels weg te nemen en de overstap gemakkelijker te maken, geeft Perfect Body de 5 raadzame tips die je wou dat je geweten had voor je begon met sporten!
Tip 1. Soms heb je gewoon géén zin
Laten we beginnen met wat je waarschijnlijk liever niet hoort: je bent waarschijnlijk niet altijd gemotiveerd en geïnspireerd om er tegenaan te gaan. Inspiratie en motivatie komt en gaat en dit gebeurt werkelijk waar zelfs de grootste fanatiekelingen in de wereld van fitness. Als dit gebeurt is het volkomen normaal, maak je dar dus niet al te druk om.
Zelfs op de dagen dat je geen zin hebt om er tegenaan te gaan of iets lekker actiefs te doen, zal het argument: beter iets doen dan helemaal niets, nog altijd dat zetje betekenen die je nodig hebt om je hardloopschoenen aan te trekken.
Tip 2. Vind je innerlijke doel
Bedenk je eens waarom je graag wilt sporten. Geeft het je zelfvertrouwen, meer energie of wil je graag actief zijn later als je kinderen of zelfs kleinkinderen krijgt. Misschien sport je wel alleen om af te vallen of wil je gewoon graag gezond zijn. Probeer jou innerlijke doel vast te stellen en probeer deze lat wat hoger te leggen dan kortlopende doeleinden zoals er lekker uit zien voor die hete date of er goed uit zien op de reunie van je middelbare school. Met deze doelen red je het in de loop van de tijd niet.
Tip 3. Vooruitgang laat zich niet voorspellen
Zou het niet fantastisch zijn om elke maand precies 1.54 kilogram te verliezen? Kon je dat maar precies zo uitkienen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Begrijp dat je vooruitgang soms veel sneller gaat en soms ook wat langzamer. Dit is natuurlijk, laat het dus geen reden zijn voor je om te stoppen. Je moet er gewoonweg vertrouwen in hebben dat de vooruitgang zich vanzelf weer oppakt.
Ook dien je het verschil te begrijpen tussen langzame vooruitgang en stagnatie. Als je al vier weken of langer intensief hebt gesport zonder enige vermindering op de weegschaal is het tijd om even te reflecteren. Hetzelfde steeds weer opnieuw doen, leidt niet tot een beter resultaat. Je zult jezelf moeten blijven uitdagen. Als er na 4 weken dus niks is verandert, moet je misschien op zoek gaan naar een uitdagendere sportactiviteit.
Tip 4. Alsmaar vergelijken helpt niet
Een van de ergste dingen die je kan doen, is het vergelijken van je sportprestaties met anderen. Er zal altijd iemand zijn die gestroomlijnder, slanker en strakker is dan jij, maar dat wil niet zeggen dat je daar aandacht aan hoeft te besteden. Vraag jezelf liever af: ben ik vandaag een stukje beter geworden dan gisteren?
Tip 5. Have fun!
Als je niet genoeg plezier hebt van je work-out, is het onwaarschijnlijk dat je deze work-out langere tijd vol blijft houden. Niemand vertelt je gewicht te heffen of te rennen. Als je het niet leuk vind om te doen, doe het dan niet! Er zijn duizenden manieren om fit te worden en rennen en gewicht heffen zijn slechts enkelen van de duizenden mogelijkheden. Vind iets dat je ligt. Iets dat je niet eens het gevoel geeft dat je aan het sporten bent, maar dat je gewoon lekker aan genieten bent van een nieuwe hobby!