Als je de natuurwinkels regelmatig afsnuffelt, ben je een van de producten uit deze blogtekst vast en zeker tegengekomen. Alleen omdat het een hype is, wil vaak echter nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk waarmaakt wat wordt beloofd. Lees hier of de foodhypes die onlangs de kop op hebben gestoken je waard geven voor je geld.
Dadels
Een prachtig productje dat wordt geprezen om de grote hoeveelheden potassium en vezels die erin zitten. Het enige probleem is dat het kleine caloriebommetje hiernaast ook voor 70% uit suiker bestaat. Dit zorgt ervoor dat een portie van 3 kleine dadels al snel 199 calorieën waard is. De 5 gram vezels en 14% van de dagelijkse hoeveelheid potassium wegen hier dus niet echt op tegen de 54 gram aan slechte kwaliteit koolhydraten.
Speltbloem
Spelt is een graansoort die al zo oud is als de bijbel en is de laatste tijd een trendy alternatief geworden voor de gewone bloemsoorten. Het bevat namelijk minder gluten dan gewone bloemsoorten. Hoewel het iets calorierijker is dan de gewone bloemsoorten is het verschil echt miniem en dat maakt deze bloemsoort dus een verstandige optie voor mensen met een glutenallergie. Probeer er alleen maar mee te bakken, de gluten zorgen namelijk voor hoogte in je baksels waarbij de afwezigheid ervan jou muffins tot kletskoppen reduceert.
Eiwitpoeder op erwtenbasis
Hoewel de wereld van eiwitpoeders voorheen altijd werd gedomineerd door eiwitten op basis van dierlijke producten als melk, bestaan er nu allerlei vegetarische opties op basis van planten. Zo ook eiwitpoeders op basis van erwtjes. Een absolute hype onder de vegetarische sportfanaten. Of je mee moet gaan met deze hype is echter nog maar de vraag. Het product bevat veelal slechts 9 van de essentiële aminozuren en de vegetarische sporters zouden er daarom goed aan doen het erwtenpoeder op basis van erwten te combineren met een poeder po basis van rijst. Een dure investering, maar als het je waard is goed vergelijkbaar met isolaat.
Hennep melk
Hennep melk is steeds meer te vinden in natuurwinkels. Het is gemaakt van gemalen hennepzaden en veelal zijn er vitaminen A, C, D, B12 en B2 toegevoegd. Ondanks dat de naam dit wel suggereert, zit er geen zuivel in de melk wat het een geschikt product maakt voor mensen met lactose-intolerantie. Melk van de gouwe, ouwe koe geeft echter nog altijd meer en kwalitatief betere nutriënten af aan het lichaam.
Geklaarde boter
Geklaarde boter wordt veelal gezien als een goed middel om verbranding van boter bij het braden van vlees te voorkomen. Hiernaast wordt het ook geprezen om het feit dat het product geschikt is voor mensen met een zuivelallergie. Door het verwarmen van de boter wordt het vet namelijk gesplitst van de eiwitten. Op gebied van voeding voegt het echter weinig toe. Geklaarde boter brengt net zoveel calorieën met zich mee als boter die niet is geklaard. Het moet dus, net als boter, met mate worden gebruikt.