Het korte antwoord? Meer kinderen zouden het moeten gaan eten. Het is een strategy waarmee de organisatie Bolthouse Farms momenteel intensief mee aan het experimenteren is. In een campagne hebben ze onlangs groenten en fruit vermomt in een verpakking die doet denken aan junkfood. Wortels verpakt in iets wat op een chipszak lijkt en gepureerd fruit met geanimeerde karakters erop. Effectief?
Bolthouse Farms
Bolthouse Farms vormt een van de grootste producenten van kleine worteltjes en fruitsappen in Noord Amerika en lijken de vreemde eend in de bijt met hun kleurrijke, junkfoodachtige verpakkingen. Hun motief is om kinderen meer groenten en fruit te laten eten en ze de chips en chocola links te doen laten liggen. Zo krijgen de kinderen onbewust educatie op het gebied van het maken van de juiste voedingkeuzes.
Onderzoek
Een andere organisatie, Super Sprowtz, deed onlangs onderzoek op een aantal scholen in de Verenigde Staten. Zij verzonnen superhelden in de vorm van groenten en fruit en verwerkte deze superhelden op de verpakkingen van hun gezonde snacks. Naar eigen zeggen verhoogde dit de keuze voor groenten en fruit onder de sudenten met maar liefst 250%! Het bleek dus opnieuw een effectieve methode.
De schuld van de marketeers?
Veel mensen pleiten dat doordat de kinderen voeding koppelen aan een bepaald merk (Coca cola, McDonalds, etc.) het probleem van gebrek aan het maken van de juiste voedingskeuzes ligt bij de marketeers van deze beroemde merken. Het aanbieden van een merk voor gezond voedsel, zoals Bolthouse Farms en Super Sprowtz dat doen, zou de kinderen helpen hun keuzes te verbeteren. Denk aan Chiquita bananen die al veelvuldig worden erkend en de Big Bang Broccoli-campagne van de organisatie Foodguerilla die kinderen lieten zien dat gezond eten vrolijk, lekker en zelfs spannend kan zijn.
En waarom niet gezond voedsel koppelen aan beroemdheden die de kinderen bewonderen? At Popeye niet altijd die blikken spinazie om sterk te worden en werd Robin van Persie geen fantastische voetballer door het eten van die pindakaas? Als meer marketeers deze marketingstrategie aan zouden durven, zou het probleem van overgewicht bij de jeugd dan niet snel afnemen?