Antibiotica leidt tot gewichtstoename bij kinderen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Onder 164.000 kinderen met een leeftijd tussen 3 en 18 jaar zijn in Pennsylvanië tests uitgevoerd waarbij hun inname van antibiotica in verband werd gebracht met het toename in gewicht over de jaren heen. De resultaten? Bij kinderen die meer dan 7 antibioticakuren (gewoonlijk voor keelontstekingen en oorontstekingen) toegediend hadden gekregen in hun jeugd was het gewicht onder de leeftijdsgenoten gemiddeld 1,5 kilogram zwaarder. Dat is niet mis!

De oorzaak

Door veelvuldig innemen van antibiotica verandert de darmflora waardoor een kleinere diversiteit aan goede bacteriën aanwezig is in het lichaam en de balans in de opname van koolhydraten wordt verstoord. Dit verschijnsel kan leiden tot gewichtstoename. Overigens zijn veel boeren niet verrast door het onderzoek. Zij gaven aan dat het gebruikelijk is dat hun dieren bij het toedienen van antibiotica vaak over de jaren ook in gewicht toenemen. Het is dus aannemelijk dat deze gewichtstoename door de veranderde darmflora ook na het inslikken van antibiotica nog zal blijven toenemen.

Hoe nu verder?

Antibiotica zijn de meest voorgeschreven medicijnen door dokters over de hele wereld. Er ontstaat tegenwoordig echter steeds meer kritiek op de medicijnen, omdat het te vaak zou worden voorgeschreven. De bacteriën passen zich op deze manier aan de medicijnen aan en worden er resistent tegen. Veel onderzoekers stellen nu voor om aangepaste diëten te ontwikkelen afhankelijk van de compositie aan darmflora die aanwezig zijn in het lichaam. Ook zal in de toekomst gekeken worden naar de mogelijkheid om antibioticakuren te combineren met probiotica, zodat de diversiteit van de compositie van darmflora behouden kan blijven ondanks het slikken van de medicijnen.

Probiotica als supplement

Probioticasupplementen bevatten veelal een compilatie van bacteriën die in ons lichaam al van nature voorkomen en de voedingsopname in het lichaam bevorderen. Als door antibiotica in het lichaam deze darmflora wordt verstoord, kunnen aanvullende probioticasupplementen helpen de balans weer te herstellen. Door producten worden de probioticasupplementen veelal in vloeibare vorm aangeboden of in de vorm van een capsule. Het voordeel van de capsule is dat het speciale omhulsel ervoor zorgt dat de microflora pas in een later stadium van het menselijke verteringsproces vrijkomen waardoor de werking wordt gestimuleerd.

Probiotica in voeding

Mocht je geen fan zijn van het slikken van capsules of vloeibare suppletie dan kun je je dieet simpelweg verrijken met producten waarin de probiotica natuurlijk voorkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yoghurt, kaas, ontbijtgranen, sommige vruchtensappen, groenten en sojaproducten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP