Praat met welke moeder dan ook en ze zal je hetzelfde antwoord geven: ik heb het daar toch véél te druk voor! In principe is het verschil tussen de gekochte potjes en de zelfgemaakte producten miniem. Sterker nog, sommige potjes uit de winkel bevatten zelfs extra toegevoegde voedingsstoffen voor de baby zoals vitamine C. Toch valt er voor beide methoden wat te zeggen. Als je toch kiest voor het toevoegen van een snufje liefde in het eten van je baby kun je de volgende tips misschien gebruiken!
De basics voor huisgemaakte babygerechtjes!
Als je toch graag een persoonlijk snufje liefde wilt toevoegen aan het eten van je baby kun je deze tips gebruiken voor beginners!
1. Was de producten die je koopt grondig door en verwijder schillen, harde kernen en zaden. Zorg ervoor dat je de verse producten op een veilige plek bewaard.
2. Zorg dat je geen gebruik maakt van ingeblikte voedingsproducten. Deze kunnen toegevoegde suikers en toegevoegd zout bevatten.
3. Als je vlees toevoegt aan de hapjes zorg dan dat al het vet en de huid van het vlees is verwijdert en bak, kook of sudder het tot het eetbaar is voor de baby.
4. Quick fix! Probeer zoveel mogelijk voedsel te bereiden zonder het te kruiden. Geef eerst de ongekruide voeding in papvorm aan de baby en voeg daarna kruiden toe voor de rest van de familie om te eten. Lekker makkelijk, lekker snel!
5. Nog een tip voor drukke moeders is het invriezen van pureetjes die vooraf zijn bereid. Zorg wel dat je alle voeding labelt en de datum erop schrijft.
6. Geef je kindje geen voeding waar nitraten in zitten. Dit is schadelijk voor de baby. Verwerk dus geen bieten, knollen, bloemkool of spinazie in je gerechtjes.
7. Vermijd rauwe eieren in je babyvoeding is ook heel schadelijk voor de baby. Het kan allergische reacties veroorzaken bij kinderen jonger dan 1 jaar oud.
Commerciële producten kopen
De commerciële producten uit de winkel zijn meteen klaar voor gebruik en voedzaam. Super effectief voor drukke ouders dus! Als je je druk maakt om de kunstmatigheid van het voedsel, geen zorgen. Er zijn tegenwoordige voldoende commerciële producten aanwezig in de schappen die organisch zijn en dus geen enkel spoor bevatten van antibiotica en pesticiden.
Het bewaren van je babygerechtjes
De gouden regel van alle moeders is dat zodra er geen datum op de verpakking staat (zelfgemaakt of niet) geef je het niet en gooi je het direct weg! De meeste fruit- en groenteproducten (zelf gemaakt of niet) kunnen in de ijskast maar 2 tot 3 dagen worden bewaard. Let hierbij wel op dat hoe verser het product, hoe meer vitaminen en mineralen erin blijven zitten. In de vriezer kunnen groente- en fruitproducten wel 6 tot 8 maanden worden bewaard. Vlees- en eiproducten kunnen slechts 1 dag worden bewaard in de ijskast en 1 tot 2 maanden in de vriezer. Als je groente en vlees combineert kan dit ook maar 1 dag worden bewaard in de ijskast en 1 tot 2 maanden in de vriezer.