Behulpzame hormonen werken zin in zoet tegen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Voor veel mensen zijn suikerzoete lekkernijen een absolute ‘guilty pleasure’. Op zowel fysiek als mentaal niveau kunnen suikers dan ook snel en effectief verzadigen. Misschien dat het daarom een product is dat ondanks de velen waarschuwingen van voedingsdeskundigen en diëtisten nog altijd een derde opmaakt van alle calorieën die we dagelijks innemen. Echter, onderzoekers aan de Universiteit in Iowa in de Verenigde Staten vonden mogelijk een oplossing voor dit probleem. Zij vonden het hormoon dat de ‘sugar cravings’ effectief kan tegengaan!

Het onderzoek

Het gevonden hormoon is FGF21 genoemd en is effectief gebleken in het verminderen van de ‘zin in zoet’. Het hormoon wordt aangemaakt in de lever en is er verantwoordelijk voor dat het lichaam niet teveel koolhydraten opneemt. Bij een teveel aan suikers en andere koolhydraten stuurt het hormoon een signaal naar de hersenen die je waarschuwt dat het nu wel even klaar is met de lekkere, zoete trek. De onderzoekers, waaronder Matthew Pothoff, zo schrijft nu.nl, hebben goeie hoop dat deze ontdekking kan leiden tot de ontwikkeling van een medicijn die ‘sugar cravings’ moet tegengaan en daardoor mensen moet gaan helpen afvallen.

Hiertoe zullen de onderzoekers echter nog even geduld moeten hebben. Tot nu toe zijn er alleen nog testen uitgevoerd op muisjes en niet op mensen en hoewel de muizen 7 keer minder suiker aten dan normaal, zeiden ze toch nog niet helemaal volmondig nee tegen de zoetigheden.

Oorzaken van de zin in zoet

Suiker zorgt voor een verhoging van het hormoon serotonine in het lichaam. Dit is een hormoon die je goed doet voelen. Om deze reden is voor sommige mensen de zoetigheid bijna een verslaving. Er zijn dan ook een aantal oorzaken die ervoor zorgen dat je zin in zoet sterk toeneemt. Een van deze oorzaken zijn gevoelens van stress. Onderzoekers aan de Universiteit in Michigan toonden aan dat de schommelingen van de suikerspiegel in het lichaam als gevolg van stress je zin in zoet kan verdriedubbelen.

Een andere oorzaak zijn hormonale schommelingen. Als je als vrouw vlak voor de menstruatie enorme zoete verlangengs krijgt, is dat niet vreemd. Dit komt door een laag endorfinelevel in het lichaam. Suiker verhoogt de endorfine in het lichaam. Dit is een stofje die pijn verlicht en daarom het eerste waar dames naar grijpen zodra die rottige pijn in onderbuik en rug weer komt opzetten. Ook tijdens de zwangerschap kan dit betekenen dat je een ‘sweet tooth’ ontwikkelt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP