Aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam.
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Essentiële en niet-essentiële aminozuren

Aminozuren worden verdeeld in twee groepen: één die het lichaam niet zelf kan aanmaken (essentiële aminozuren) en één groep die in het lichaam uit andere componenten kunnen worden opgebouwd (niet essentiële aminozuren).

De essentiële aminozuren zijn: Histadine, Leucine, Isoleucine, Valine, Fenylalanine, Treonine, Methionine, Tryptofaan, Lysine. Isoleucine, Leucine en Valine vormen samen een bijzondere groep aminozuren, namelijk de branched chain amino acids (BCAA’s). BCAA’s zijn zeer belangrijke bestanddelen van het spierweefsel.

Functies aminozuren

Voor een goede spieropbouw is het dus van belang dat deze aminozuren voldoende in het lichaam aanwezig zijn. Aminozuren gaan vermoeidheid tegen, voeren gifstoffen in het lichaam af, vergroten het uithoudingsvermogen, vertragen het verouderingsproces en mobiliseren vetten. Ook spelen aminozuren een rol bij de voorziening van de spieren van Creatine, een belangrijke spieropbouwende stof en stimuleren ze de glucagonvorming. Glucagon activeert glycogeen dat weer als glucose in het bloed terechtkomt.

Omdat een eiwit als keten veel te groot is om een celwand te passeren moet het lichaam de eiwitten kleiner maken, de celwand laten passeren en daarna door de cel zelf weer in een keten laten samenstellen. Zoals je begrijpt gaat dit voor elk lichaam anders. Dit proces is dus voor een ieder persoon uniek!

Vormen van aminozuren in suppletie

Er zijn diverse vormen van Aminozuren op de markt. De pilvorm, poedervorm en vloeibare vorm. Tabletten bevatten vaak combinaties van stabiele eiwitten en vrije aminozuren. Aan de fabrikant hoe deze combinatie uitvalt. In de poedervorm zit meer vrijheid, echter ook hier is sprake van een combinatie vorm en vaak van medium chain amino ketens. Dit zijn korte ketens (bijvoorbeeld BCAA) dit wel gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. De poedervormen kunnen ingenomen worden met melk, maar hoe meer vrije aminozuren er in zitten hoe beter het is om ze in te nemen met vruchten sappen. Melk heeft namelijk een zekere bindende werking.

Het voordeel van vloeibare aminozuren is de snelle opname en zuiverheid van het product. Een vloeibaar aminozuur is een heel hoog geconcentreerde oplossing van aminozuren. Door de hoge concentratie is het preparaat veel zuiverder dan in pil of poedervorm. In vloeibare toestand passeert het veel sneller de maag en wordt het in het darmkanaal snel aan het lichaam afgegeven. Door deze snelle opname is transport via het bloed naar de plaats van bestemming snel en efficiënt. Een sneller herstel ofwel groei is het gevolg. Kortom vloeibare aminozuren zijn een perfect product voor direct na de training.

Aminozuren zijn te verkrijgen in tablet-, poeder- en vloeibare vorm. Als poeder is deze het bekendst als een proteine-shake. Let wel: de eiwitten uit een eiwitshake dienen eerst door het lichaam te worden afgebroken tot bruikbare aminozuren.

Wordt gebruikt voor:

– spieropbouw
– spierherstel

Combinaties

Aminozuren zijn goed te combineren met ander sportvoedingsproducten.

Bijwerkingen

Bij normaal gebruik geen bijwerkingen bekend.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP