Eten voor het sporten
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤

Dit omdat factoren als trek in voeding of een onrustige stoelgang worden onderdrukte en/of vermeden. Ook zorgen dit soort producten ervoor dat u niet te snel energie verbrandt tijdens het sporten, zodat u langer door kunt trainen.

Koolhydraten zijn de grootste bron van energie waaruit de spieren putten. Dit wordt door het lichaam als glycogeen in de spieren opgeslagen. Na het sporten is het belangrijk te letten op wat u eet om de glycogeen voorraad weer aan te vullen. Wat u eet en de hoeveelheid die u eet, is afhankelijk van uw doel als sporter. Het is goed om dit af te stemmen op uw lengte, intensiteit en het type work-out dat u doet. 

U heeft zich vast wel eens laten vertellen dat u zeker een half uur moet wachten voor u gaat zwemmen als u net heeft gegeten. Dit geldt niet alleen voor zwemmen, maar voor alle sporten. Als u te snel na het eten gaat sporten, kan er maagpijn of misselijkheid ontstaan. Dit kan gepaard gaan met maagkrampen. Het verteren van voedsel duurt ongeveer 1 tot 4 uur. Plan dus goed in wanneer u gaat trainen en wanneer u eet. 

Als u geen tijd heeft of een work-out doet in de ochtend kunt u ofwel vroeg genoeg opstaan om het eten tot u te nemen. Of u kunt voedsel tot u nemen dat makkelijk verteerbaar is in 20 tot 30 minuten. Voedsel rijk aan koolhydraten en makkelijk te verteren zijn pasta, fruit, brood, energierepen en drankjes. Een vloeibare maaltijd is overigens ook makkelijker voor het lichaam om te verteren waardoor u sneller aan het sporten kunt. 

Het volgende schema geeft u een idee geven over wat u op welk tijdstip voor het sporten het beste kan eten.

1 uur of minder voor het sporten:

  • Fruit: denk aan appels, watermeloen, perzikken, druiven, banaan of sinaasappel

2-3 uur voor het sporten

  • Fruit
  • Brood of pasta
  • Yoghurt

3-4 uur voor het sporten

  • Fruit
  • Brood of paste met saus
  • Gebakken aardappelen
  • Energierepen
  • Yogurt
  • Cornflakes en melk

Buiten de producten die voor het sporten belangrijk zijn te eten, zijn er natuurlijk ook producten die u voor het sporten het beste kan vermijden. Voedingsmiddelen met een grote hoeveelheid vet of ijzer kunnen moeilijk worden verteerd waardoor het proces van vertering heel langzaam gaat. Tijdens het sporten kunnen er dan dus krampen optreden en ook buikpijn of misselijkheid. Denk hierbij aan producten zoals vlees, donuts, patatjes, chips en snoepgoed. 

Natuurlijk verschilt het per persoon wat iemand wel en niet kan eten voor een workout. Dat bovenstaande advies inname schema door vele niet gehanteerd kan worden is begrijpelijk gezien we bijvoorbeeld niet veel eerder kunnen eten of veel later kunnen gaan sporten. Maar sporten direct na een dag werken, na het eten van voldoende voeding op de dag, is dus helemaal zo gek nog niet.

Iemand met een snelle spijsvertering kan misschien meer eten voor hij gaat sporten dan iemand met een iets minder snellere stoelgang. Experimenteer dus met de tijd waarop u eet voor het sporten en met wat voor voeding u tot u neemt voor het sporten. Dit is altijd persoonlijk.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP