Natuurlijke vitaminen en mineralen in voedingssupplementen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤

Zo nu en dan krijg ik de vraag of bepaalde vitaminen en mineralen in supplementen van natuurlijke oorsprong zijn. Dit omdat er supplementen worden aangeboden (bij andere aanbieders) die natuurlijke vitaminen en mineralen bevatten. In dit artikel laat ik je lezen wat hier nu wel en niet waar van is.

Natuurlijke of synthetische vitaminen?

Een sinaasappel bevat van nature vitamine C. Het is echter niet mogelijk om de vitamine C uit een sinaasappel te filteren. De structuur van de natuurlijke variant van vitamine c is echter precies hetzelfde als de synthetische stof. Het lichaam zal voor de opname geen verschil kunnen maken. Wat wel een verschil is, is dat de sinaasappel naast vitamine c nog andere voedingstoffen bevat die de opname van vitamine c bevorderen. Deze voedingsstoffen die de opname bevorderen vind je echter niet terug in de een vitamine c tablet.

Vitamine C zou je wel uit bijvoorbeeld een rozenbottel extract kunnen halen, echter heb je dan altijd meer stof nodig omdat de vitamine c dan verbonden is met andere stoffen. Met andere woorden, de tablet wordt groter of bevat minder vitamine c als de tablet even zwaar zou zijn. Als je vitamine c filtert uit een puur rozenbottel extract, is hier een chemische bewerking voor nodig. Echt natuurlijk is het extract dan ook niet.

Een vitamine c tablet bevat nagenoeg altijd een hoge dosering waardoor het lichaam altijd voldoende binnen krijgt, zeker omdat je extra vitaminen en mineralen altijd als aanvulling op de dagelijkse voeding moet zien.

Pas op met inname van multi-vitaminen en mineralen die uit het buitenland komen

In het buitenland gelden andere regels en formuleringen. Zo wordt er bijvoorbeeld in Nederland in bepaalde dagelijkse voedingstoffen extra vitaminen toegevoegd (boter bijvoorbeeld Vitamine D). Een niet op Nederland afgestemde formule kan leiden tot een overdosering van bepaalde vitaminen. Niet erg voor een korte periode maar als je een product voor een langere periode gebruikt is het raadzaam dit na te gaan. Wees er ook van bewust dat de ADH waarden vaak niet afgestemd zijn op de Nederlandse maatstaven.

Conclusie

Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen een natuurlijke en synthestische vitamine. De aanprijzing dat een supplement natuurlijke vitaminen zou bevatten berust op het feit dat:

  • Het lichaam geen onderscheid maakt tussen natuurlijke en synthetische vitaminen/mineralen
  • Er natuurlijke planten- en kruiden extracten en bioflavonoiden zijn toegevoegd die ervoor zorgen dat de vitaminen en mineralen zich ’thuis’ voelen in een natuurlijke samenstelling

Kortom, er bestaan geen supplementen die alleen natuurlijke vitaminen en mineralen bevatten. Ook al doen de uitlatingen van verschillende producenten het daar wel op laten lijken.

Ik vind dat het binnenkrijgen van vitaminen en mineralen uit de dagelijkse voeding de voorkeur heeft. Echter lukt dit niet altijd, ook al eet je dagelijks gezond. Mede door het ‘snelle’ voedsel en het meer eisen van het lichaam (stress, actief sporten) kan een aanvulling op de dagelijkse voeding wenselijk zijn. Kies dan voor een goede multi die ook natuurlijke componenten bevat om ervoor te zorgen dat de vitaminen en mineralen goed worden opgenomen. 

Kenmerken goed multivitaminen/mineralen supplement

Een goed supplement kenmerkt zich door een goede afgestemde samenstelling van vitaminen en mineralen. Dit in verbindingen die goed opgenomen worden door het lichaam. Bij voorkeur bevat het supplement ook een toevoeging van een kruiden/plantenextracten complex en bioflavonoiden die ervoor zorgen dat de vitaminen en mineralen zich meer op hun gemak voelen omdat het een meer natuurlijke samenstelling is. 

Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende twee supplementen:

Als je nog vragen hebt over dit artikel, kan je contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,
Eddy Muller

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP