Voedingsschema, waarom en hoe
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Wanneer je besluit dat je wil gaan afvallen, of meer spiermassa wilt aanzetten is voeding het eerste waar je mee bezig moet gaan. Naast efficiënt trainen maakt hetgeen wat je eet, uit of je het gewenste resultaat gaat behalen.

Daarom is het verstandig om hier bij stil te staan. En dan bedoel ik dat je bijhoud wat je allemaal eet. Heel gedetailleerd. Wát eet je, hoeveel eet je, welke verhoudingen heeft je huidige voedingspatroon. Het is misschien wat werk! maar wanneer je dit duidelijk in beeld hebt kun je verder.

Voedingsschema, klinkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Wat houd een voedingsschema nou precies in? Heel simpel gezegd is het een schema in (veelal) excel waarin precies staat wát je eet en hoeveel voedingswaarde ieder product bevat. Op deze manier, wanneer je weet wat je dagelijkse behoefte is, kun je uitrekenen wat je allemaal mag/kan eten.

Het voordeel van een voedingsschema samenstellen is dat je gewoon gezond gaat eten, zonder dingen weg te laten. Stel, ik wil in mijn vetpercentage verlagen en meer spiermassa aanzetten, dan is het belangrijk om te weten wat je moet eten om dit zo goed mogelijk te bereiken. In dit geval is het verstandig om lager in je koolhydraten te gaan zitten en juist wat meer eiwitten binnen te krijgen.

Wanneer je ermee van start gaat is het verstandig om eerst je ‘normale’ maaltijden in te vullen. Nu heb je precies in beeld wát je eet en in welke verhouding het ligt. Vanuit hier kun je, als jij ook je doel hebt aangegeven, aan de slag met het toevoegen en verwijderen totdat je in een perfecte balans zit in je eiwitten/koolhydraten/vetten.

Het is vooral proberen en kijken wat het beste voor jou werkt, want geen enkel voedingsschema is hetzelfde, omdat iedereen andere behoeftes heeft. Handige tips zijn, weten wat je vetpercentage is en ook verstandig is het om je vetvrije massa berekenen. Vooral die vetvrije massa is handig om te weten, omdat je eigenlijk daarop je dagelijkse behoefte moet samenstellen, want die wil je onderhouden, en je vet niet.

Bedenk ook, en vaak zijn de voedingsschema’s al zo geprogrammeerd, dat het verstandig is om 6 keer per dag te eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam aan het werk blijft en niet ‘per ongeluk’ het eten, na 3 uur honger, op gaat slaan als vet.

Als laatste tip wil ik je meegeven dat je best een zogenaamde ‘cheatmeal’ ertussen mag plannen mits je ook erbij sport. Een cheatmeal, of cheatdag (als je dezelfde dag ook maar fanatiek gaat sporten) zorgt ervoor dat je het gezonde eten vol blijft houden zodat je de rest van de week nog prima op schema ligt.

Mocht je er fanatiek mee bezig gaan wees dan niet bang voor de eerste paar dagen! Toen ik mijn ‘overbodige’ suikers geschrapt had, kreeg mijn lichaam een opdonder. Duizeligheid en hoofdpijn zijn dan niet gek, omdat je nu je voedingsstoffen uit andere producten moet halen (je lichaam mist vooral de kunstmatige oppeppende suikers). Maar na een paar dagen bikkelen voel jij je véél fitter en zul je dit ook snel gaan zien.

Link naar een website met rekentools voor een voedingsschema (draait ook op iOS)

Succes!

origineel artikel: http://ilovefitnessnews.nl/voedingsschema-waarom-en-hoe/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP