Wat is Theobromine?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤

Theobromine komt voor rijkelijk voor in cacaobonen en in mindere mate in theebladeren, colabonen en koffiebonen.

Waar komt Theobromine vandaan?

De cacaoboom is de belangrijkste producent van theobromine. De naam theobromine is afgeleid van de cacaoboom, waarvan de Latijnse benaming Theobroma cacao is. Theobroma betekent “voedsel van de goden” en theobromine betekent “goddelijk blad”.

Theobromine zit rijkelijk in cacaobonen en cacaoboonschillen en in mindere mate in heebladeren, colabonen en koffiebonen. Chocolade is een product wat vervaardigd wordt uit cacao afkomstig van bonen van de cacaoboom. Oorspronkelijk groeit de cacaoboom in tropisch Amerika, maar tegenwoordig wordt hij ook in vele andere tropische gebieden aangeplant. De boom houdt van een gemiddelde temperatuur van 25°C, vochtige lucht en vochtige grond.

De cacaoboom kan tot 15 meter hoog worden, maar op de plantages laat men de boom meestal niet hoger worden dan 4 meter. De bladeren hebben een lengte van 40 centimeter en de vele witte tot roze bloemen groeien op de stam en op de grotere takken. Slechts enkele tientallen bloemen per boomleveren vruchtkolven (peulen). Iedere vruchtkolf bevat 30 tot 45 zaden, de zogenaamde cacaobonen. De cacaobonen bevinden zich in een soort vochtige gelei (pulp). De zaden hebben een witte schil, maar zijn binnenin wit.

Theobromine is een alkaloïde stof, en valt chemisch gezien onder de groep methylxantines. Er zijn ongeveer 55 plantensoorten bekend die methylxantines produceren. Bekende voorbeelden van methylxantines en waarin zij o.a. in voorkómen zijn: cafeïne in koffie, theophylline in thee en theobromine in chocola.

Eén van de actieve bestanddelen in cacao is theobromine, wat op mensen een stimulerend en opwekkend effect heeft. Het gehalte in de schil van cacaobonen bedraagt 0,5 tot 2% en binnenin 1,3 tot 3%. Andere actieve bestanddelen in cacaobonen zijn cafeïne en theophylline, maar deze zijn in veel kleinere hoeveelheden aanwezig.

Doordat de stof ‘purified’ (meer ‘puur’ gemaakt, afvoeren van overige stoffen dan het werkzame bestandsdeel) en ‘fortified’ (verrijkt kan worden met de natuurlijke werkzame stof) zijn hogere dosering te krijgen. Zo bevat pure chocolade veel meer Theobromine dan bijvoorbeeld melk- of witte chocolade vanwege het cacoa gehalte. Pure chocolade bevat ongeveer 2,5keer meer Theobromine dan melk chocolade.

Opname van Theobromine Methylxantines (waaronder theobromine) worden erg snel en gemakkelijk opgenomen via de mondholte en de maag. De lever breekt de stoffen vervolgens af en de afvalproducten worden via de nieren afgevoerd.

Verschijningsvormen Theobromine

Cacoa Theobromine wordt veelal als afslankproduct verkocht in tabletten of capsules. Vanwege de bittere smaak van de stof is het niet raadzaam deze als poeder in te nemen.

Cacoa Theobromine komt ook voor in dagelijkse voedingsproducten waarin cocoa is verwerkt zoals Chocolade repen of Chocolade melk. Des te meer cocoa aanwezig is des te hoger het gehalte aan theobromine.

Gebruik en aanbevolen dosering Theobromine

Theobromine wordt aangeraden in een dosering van maximaal 400 mg per dosering en maximaal drie keer per dag.

Bijwerkingen Theobromine

Methylxantines (waaronder theobromine en cafeïne) kunnen fysiologische effecten op mensen en dieren uitoefenen. Deze effecten kunnen medisch, verslavend of giftig zijn.

Theobromine werkt als een soort drug, het heeft een stimulerende en opwekkende werking. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding, de hartspieren en de gladde spierweefsels.

Theobromine veroorzaakt een verhoogde lichaamsactiviteit, wat leidt tot een hogere hartslag en snellere urineproductie. Als gevolg hiervan kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan, met name de waterhuishouding, temperatuurregeling en de ademhaling worden verstoord.

Neem niet meer dan de aanbevolen dosering van producten en combineer geen producten met Theobromine waardoor de dosering alsnog overschreden zou kunnen worden. Zolang de aanbevolen doseringen niet worden overschreden zijn er geen nadelige bijwerkingen bekend.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP