Wat is Vitamine C? De positieve eigenschappen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤

Vitamine C is een bekende en populaire vitamine. Vitamine C neemt veel functies in het lichaam voor haar rekening. Ongeveer 15% van de Nederlandse gezinnen heeft dan ook vitamine C supplement in huis.

Weerstand verhogen met Vitamine C

Vitamine C versterkt in belangrijke mate het afweersysteem van het lichaam tegen griep, verkoudheid en andere virusinfecties. Het is echter een fabeltje dat vitamine C de kans op seizoensklachten volledig uitsluit. Een normale verkoudheid houdt normaal gesproken vijf dagen aan. Met één tot zes gram extra vitamine per dag zal deze klacht één dag minder duren en zich minder hevig openbaren.

Bindweefsel verbeteren met Vitamine C

Vitamine C is nauw betrokken bij de aanmaak van collageen. Dit is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel. Dit elastische weefsel voorziet o.a. de huid, de bloedvaten, beenderen, pezen en kraakbeen van de benodigde stevigheid. Een verminderde collageenaanmaak in de huid kan leiden tot voortijdige veroudering. Een afnemende kwaliteit van het kraakbeen heeft gewrichtsklachten tot gevolg.

Bloedvaten en Vitamine C

Studies hebben aangetoond, dat vitamine C de bloedvaten en het hart in een goede conditie houden. Eén gram vitamine C per dag helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Bij onderzoek op een groep Britse bejaarden werd geconstateerd, dat een lagere vitamine C-status gepaard ging met een hoger sterfterisico op hart- en vaatziekten.

Vitamine C als Antioxidant

Vitamine C is één van de primaire antioxidanten. In deze rol helpt vitamine C om de kans op welvaartsziekten te verlagen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat mensen die veel vitamine C binnenkrijgen maar liefst 50% minder kans op kanker hebben.

Verschijningsvormen Vitamine C

Verkrijgbaar als los voedingssupplement in de vorm van tabletten en zit ook vaak in multivitaminen producten.

In plantaardig voedsel komt Vitamine C o.a. voor in citrusvruchten, kiwi, rozenbottel, acerola, kersen, zwarte bessen, aardbeien, broccoli, pepers, boerenkool, peterselie, spruitjes, mierikswortel en aardappelen.

Gebruik en aanbevolen dosering Vitamine C

De ADH is 60 mg per dag. De maximale veilige dosis is 1000 mg per dag.

Bijwerkingen Vitamine C

Incidenteel krijgen mensen al van vrij kleine beetjes vitamine C een lichte diarree. Hoge doseringen kunnen wel voor een tekort aan koper zorgen, een essentieel mineraal voor het lichaam. Neem bij hoge doseringen Vitamine C dan of een kopersupplement of een goede multivitamine.

Vitamine C is geschikt voor

  • voorkomt allergiën
  • bevordert het immuunsysteem
  • beschermt tegen sommige kankerverwekkende stoffen
  • voor gezonde aderen
  • beperkt duur en zwaarte van verkoudheden
  • bevordert een sneller weefselherstel bij beschadiging of na een chirurgische ingreep
  • bevordert de botsterkte
  • sterke anti-oxidant (werkt bevorderlijk op het immuunsysteem)
  • stoot giftige stoffen af
  • voorkomt rimpelvorming

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP