Wat is vitamine K?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤

Oorsprong

Deze vitamine werd ontdekt door Deense wetenschappers. Ze noemden hun vondst naar het Deense woord Koagulation, wat ‘stolling’ betekent. De vitamine die in natuurlijke voedingsbronnen wordt aangetroffen, wordt K1 genoemd. En vitamine K2 wordt door de darmbacteriën geproduceerd. De synthetische versie wordt K3 genoemd.

Hoe werkt vitamine K?

Bloedstolling Vitamine K is nauw betrokken bij de aanmaak van een stof die nodig is bij het bloedstollingproces. In de eerste levensweken kunnen darmbacteriën deze vitamine nog niet produceren. Bovendien komt vitamine K amper voor in moedermelk. Spontane (hersen)bloedingen bij gezonde baby’s worden in verband gebracht met onvoldoende vitamine K. Baby’s met borstvoeding krijgen meestal vanaf de tweede week een supplement met vitamine K toegediend. Aan zuigelingenvoeding is vitamine K standaard toegevoegd.

Functies vitamine K

Botten Vitamine K speelt een belangrijke rol in de botstofwisseling. Hij is nauw betrokken bij de productie van osteocalcine. Dit is een eiwit dat helpt bij de inbouw van calcium in de botten. Na de overgang neemt de hoeveelheid osteocalcine in het lichaam af. Vrouwen dienen dan ook extra vitamine K te gebruiken om botontkalking te voorkomen.

Overige functies

Vitamine K is noodzakelijk voor een goede werking van de lever en is betrokken bij de regulering van de menstruatiecyclus.

Verschijningsvormen Vitamine K

In dierlijk voedsel komt vitamine K o.a. voor in lever, kaas, eieren, boter, mager vlees. In plantaardig voedsel komt deze vitamine K o.a. voor in bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, sla, spruitjes, melasse, groene thee.

Gebruik en aanbevolen dosering Vitamine K

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is 80 mcg. Maximaal veilige dosis is 50 x de ADH per dag.

Wordt gebruikt voor: Vitamine K

  • verbetering van de bloedstolling
  • voorkomt botontkalking

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP