Budgettips voor de gezonde eter
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Gezond eten en economisch inkopen gaat niet altijd samen. Hoe graag we in Nederland ook willen overstappen tot biologische producten en willen afzien van ingeblikte zompige sperziebonen en kant-en-klaarmaaltijden, we worden altijd met onze neus op de feiten gedrukt. Gezonder voedsel gaat nu eenmaal vaak gepaard met een iets hogere prijs. Een feit die we hier in ons grijze kikkerlandje érg serieus nemen. Perfect Body geeft een aantal tips hoe je gezond kunt eten zonder dat je portemonnee al teveel gewicht verliest.

Tip 1. Ga voor vers!

Steeds meer mensen gaan na een lange dag op het werk voor een kant-en-klaarmaaltijd, maar bewerkte voedingsproducten omvatten veel meer dan alleen deze opwarmmaaltijden. Alles dat is ingeblikt, gedroogd of gepasteuriseerd valt onder de bewerkte producten en hebben het risico toegevoegde smaakmakers als zout, suiker en vet te bevatten. Veel meer dan de natuurlijke versies van deze producten. Door het aanschaffen van deze producten kun je geen invloed uitoefenen op de hoeveelheid zout, suiker en vet die er in je gerecht gaan. Probeer daarom deze producten te vermijden voor een gezondere leefstijl en ga over op verse producten.

Nu vraag je jezelf vast af of het kopen van verse producten dan wel zo economisch is. Natuurlijk! Je kunt het inkopen van verse producten economisch verantwoord doen door strategisch te shoppen. Speur de wekelijkse blaadjes of websites af naar verse producten die bij jouw supermarkt in de aanbieding zijn en plan je maaltijden van te voren en strategisch waarbij je deze aanbiedingen gebruikt.

Vermijd de recepten die in de blaadjes van de supermarkten worden aangeboden. Veelal bevatten deze recepten de producten in de aanbieding, maar ook een enorm aantal producten die pittig duur zijn. De spinazie in de aanbieding voor 60 eurocentjes zal bijvoorbeeld worden gecombineerd met peperdure kazen en wijn die allesbehalve in de aanbieding zijn. Op deze manier ben je achteraf vaak duurder uit dan je zou willen. En laten we eerlijk zijn: die receptenboekjes heb je tegenwoordig toch helemaal niet nodig? Zoek op ingrediënt binnen Pinterest, een superhandige tool om inspiratie op te doen voor verschillende recepten en deze gemakkelijk op te slaan. Het werkt fantastisch!

Tip 2. Strategisch plannen

Het vooraf plannen van maaltijden kan je rekening halveren. Check allereerst voordat je gaat shoppen of überhaupt een lijstje samenstelt wat je al in huis hebt. Niks irritanter dan na het inkopen ontdekken dat je de helft van de producten gewoon nog had liggen. Check niet alleen de ijskast, maar ook de vriezer. Een aantal groente en fruitsoorten blijven in de vriezer prima een aantal weken lekker vers. Denk hierbij aan doperwtjes die je stiekem in elke saus of stoofschotel kan toevoegen voor wat extra vitamientjes en mineralen. Of houdt wat ingevroren rood fruit achter in de vriezer, zodat je op elk moment van de dag een lekkere smoothie in elkaar kan draaien.

Nadat je hebt vastgesteld wat je in huis hebt liggen, kun je hier creatief mee omgaan. Verwerk de achtergebleven groente en het diepvriesfruit in je gerechten van de komende week. Durf in bepaalde recepten ingrediënten te vervangen door wat je nog in de koelkast of diepvries hebt liggen en koop dingen die je regelmatig eet groot in, zodat je geld kunt besparen.

Tip 3. Ouderwets de markt op

Ga eens lekker ouderwets de markt op. Op de markt zijn de producten (voornamelijk het groente en fruit) super vers en je kunt een hoop geld besparen. Door het kopen op de markt help je de lokale boeren en je betaald minder doordat de supermarkt als schakel niet meer tussen de klant en de producenten zit.
Mocht je het bezoeken van de bakker, groenteboer, visboer en slagerij, maar ouderwets tijdsverspilling vinden in deze drukke multitaskingsociety, dan kun je economischer gebruik maken van je supermarkt.

Een gouden tip is dat de A-merken van de supermarkt over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan de andere merken. Deze zal je echter niet op ooghoogte vinden. De goedkope producten van een supermarkt staan veelal onderaan de schappen. Producten op ooghoogte worden namelijk door de klanten als eerst opgemerkt en in een moment van haast of ongeduld is dit het product dat wordt gepakt. Slim bedacht, maar wij zijn slimmer! Let daarom op de onderste schappen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP