Cortisol het spierafbrekend hormoon
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Simpel gezegd, geeft je lichaam niets om je fitnessdoelen. Je lichaam wilt overleven en heeft daar verschillende mechanismes voor.

EÈn van die mechanismes is de vecht-of-vlucht reactie. Dit overlevingsmechanisme heeft ervoor gezorgd dat onze verre voorouders konden ontsnappen uit de klauwen van een hongerige bruine beer.

Je hebt waarschijnlijk wel eens een gevaarlijke verkeerssituatie meegemaakt die maar net goed ging. Tijdens dat moment liet je zenuwenstelsel twee belangrijke hormonen vrij (epinefrine en norepinefrine).

Hierdoor schoot je concentratievermogen omhoog, klopte je hart een stuk sneller en dacht je voor een moment niet aan minder belangrijke zaken (zoals het bijhouden van je administratie).

Je lichaam verkeerde in een staat van ìTURBOî om uit de gevaarlijke situatie te ontsnappen. Het activeren van je vecht-of-vlucht reactie heeft bepaalde gevolgen. Een daarvan is zeer belangrijk als je spiermassa wilt behouden en om snel af te vallen.

Hoe spieren worden afgebroken

Door de gevaarlijke verkeerssituatie is er extra energie verbruikt. Je lichaam lost dit op door je bijnieren ñ een kleine kapsel bovenop elke nier ñ de opdracht te geven om extra cortisol te produceren.

Onderzoekers van de Yale Universiteit hebben een nieuwe taak ontdekt van het cortisol hormoon, namelijk het herstellen van de energiebalans in je lichaam.

Cortisol doet dat door moeilijk te verbranden brandstoffen (zoals vetten) weg te stoppen in vetcellen. Vetten worden langzaam verbrand en daar is tijdens de vecht-of-vlucht reactie absoluut geen tijd voor. Je maakt in tijdens van stress dus sneller vetweefsel aan.

Daarna gaat cortisol op zoek naar snelle brandstoffen. Hierdoor kun je ineens enorme trek in suikers krijgen. Bij langdurige hoge cortisol waardes kan het hormoon ook overgaan tot het afbreken van spieren om de energiebalans in je lichaam te herstellen.

Daarom is het zeer belangrijk dat je onnodige pieken in je cortisolspiegel voorkomt als je aan krachttraining doet. Teveel van het hormoon verhoogt je eetlust en breekt spieren af. Een slechte combinatie als je in topvorm wilt verkeren.

Hoe je cortisol laag kunt houden

Hieronder een paar praktische tips om je cortisolspiegel laag te houden en optimaal te profiteren van je workout:

  1. Beperkt mentale stress: het halen van die deadline of het haasten voor een meeting. Beperk deze vormen van stress tot een minimum door je pauzes te pakken.
  2. Bij langdurige zware fysieke belasting: eet bij zware inspanningen extra antioxidanten (vitamine C en E) om de nadelige effecten van een te hoge cortisol te beperken.
  3. Slaap voldoende: al na 2 nachten slecht slapen, gaat je cortisolspiegel omhoog. Slaap daarom minimaal 7 uur per nacht en bij voorkeur 8 uur.
  4. Koffie: beperk koffie tot maximaal 2 kopjes per dag. CafeÔne werkt cortisol verhogend.

Meer informatie over het verbrand tussen cortisol en ghreline vind je in dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP