Als je regelmatig Instagram of Pinterest afspeurt, ben je vast en zeker bekend met de verscheidenen fitness-accounts die druk het ‘perfecte lichaam’ aan het promoten zijn. Inspirationele blogs tonen voor- en na foto’s van superfitte sterke mannen en vrouwen: een ideaalbeeld die het broodmagere ideaalbeeld van een tiental jaren terug heeft vervangen. Een goede zaak, maar toch valt er achter deze sixpacks, strakke billen en brede schouders ook nog een duistere kant te ontdekken.
Van onwaarschijnlijk dun naar gestroomlijnd
We zijn al een heel eind op weg, wetende dat onwaarschijnlijk dun worden niet langer het ideale beeld is van het ‘perfecte lichaam’. Nu verschijnen er op social media, in de krant, op televisie en nog veel meer andere plekken atletische, gespierde en gestroomlijnde figuren. De inspirerende teksten die zich eronder bevinden, hebben veelal een goede intentie. In een wereld waar steeds meer mensen moeite hebben om op gewicht te blijven en het aantal obesitasgevallen jaarlijks enorm toenemen, kunnen veel mensen aan deze inspirerende teksten een voorbeeld nemen.
Goede intenties, negatieve gevolgen
Of het plaatje nu een gezond lijf promoot (gespierd) of een ongezond lijf promoot (onwaarschijnlijk dun), deze goedbedoelde plaatjes kunnen ook onbedoeld een negatief impact bewerkstelligen. Zij promoten de aanname dat gewicht en de vorm van het lichaam bepalen wie je als persoon bent en hoe je je over jezelf moet voelen. Het definieert wie we zijn en kan de onderliggende waarde zijn die mensen gebruiken om een ander te beoordelen.
Een gezonde mantra
In de Westerse wereld zijn we vanaf jongs af aan in tijdschriften, kranten, via social media en op televisie geindoctrineert met beelden over het ‘perfecte lichaam’. Gezondheid is hierbij gelijk gespierd en ‘lean’ zijn. Je gezondheid zou eigenlijk gebaseerd moeten zijn op hoe je voelt. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook op mentaal gebied. Een gezonde mantra streeft dan ook naar fysieke gezondheid, maar legt ook absoluut de nadruk op het accepteren van je lichaam zoals het is, het erkennen van de fysieke verschillen onderin en de schoonheid van deze verschillen. Kijk daarom met een kritisch oog naar deze onschuldig ogende lichaamsidealen en de inspirerende teksten die eronder staan.