De juiste voeding voor een na een operatie
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Met een operatie voor de boeg heb je hoogstwaarschijnlijk wat anders aan je hoofd dan het bijhouden van de hoeveelheid fruit en groente die je die dag hebt gegeten. Veel mensen beseffen echter niet hoe belangrijk het is om voor een belangrijke operatie vast te houden aan dat uitgebalanceerde dieet! Het kan niet alleen de risico’s die de operatie mogelijk met zich meebrengt verkleinen, maar helpt je ook sneller herstellen na de operatie. Wil je weten welke voeding je het beste kunt nuttigen voorafgaand aan die grote operatie? Perfect Body geeft tips.

Het belang van gezonde voeding bij een operatie

Een operatie vergt veel van het lichaam en voeding is van groot belang voor een snel herstel van de schade. Zo zorgen gevoelens van stress die je ongetwijfeld meemaakt vlak voor een operatie ervoor dat de nutrienten in je lichaam een stuk sneller opbranden dan gewoonlijk. Ook je immuunsysteem moet na de operatie harder werken om de schade aan het lichaam te herstellen en infecties te voorkomen. Aandacht voor het dieet voor en na de operatie heeft een positief effect op de rehabilitatie. Verwerk daarom voldoende eiwitten in het dieet voor herstel van weefsel en eet voldoende groente en fruit rijk aan antioxidanten en vitaminen om je afweerstelsel de boost te geven die het nodig heeft en je lichaam te beschermen tegen mogelijke infecties.

Voedingsstoffen die niet mogen ontbreken als je een operatie ondergaat

Slechts 10% van de vrouwen en 6% van alle mannen eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit. Slechts 5% van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente op een dag. Dit maakt de kans dat je onvoorbereid je operatie in gaat wel heel erg groot. Bereid jezelf voor en zorg dat je de volgende producten zeker in je maaltijden verwerkt voorafgaand aan je operatie en na de operatie.

1. Eiwitten en arginine – bouwstoffen van het lichaam

Eiwitten vormen de bouwstenen van het lichaam en zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van beschadigd weefsel. Hiernaast helpt de voedingsstof ook infecties en ontstekingen tegen gaan door het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Sommige aminozuren, uit eiwitten afkomstig, maakt het lichaam zelf aan terwijl je andere via voeding binnen moet krijgen. Zorg daarom dat je alle ontbrekende aminozuren via hoogwaardige eiwitten binnen krijgt.

Veruit het belangrijkste aminozuur onder de functie van herstel is arginine. Arginine is verantwoordelijk voor het goed functioneren van het immuunsysteem en met een goeie dosis stress in je lichaam is het van belang dat witte bloedcellen zich snel naar de zere plekken kunnen begeven.

2. Omega-3 – Remmen van ontstekingen

Immuun cellen geven in het lichaam signaalmoleculen af zodra er sprake is van een schadelijke ‘indringer’ in het lichaam. Omega-3 vetzuren en met name het visvetzuur EPA is een belangrijke voorloper voor de aanmaak van deze moleculen. Op deze manier kan het lichaam snel en effectief reageren op bacteriën en virussen die het lichaam zijn binnen gedrongen.

3. Vitamine C – Beschermt en ontstresst

Vitamine C is zonder twijfel de meest welbekende superheld onder de vitaminen en mineralen. Het vormt een grondstof voor het eiwit collageen wat benodigd is om wondjes aan het lichaam te herstellen. De periode van herstel kan drastisch worden verminderd als er voldoende vitamine C in het lichaam wordt opgenomen. In combinatie met omega-3 vetzuren en vitamine E is de werking van de vitamine C nog effectiever en kan het naast herstel ook de stress en ontstekingen als gevolg van een operatie voorkomen of verhelpen.

4. Vitamine D – Gezonde botten

We kennen vitamine D allemaal als het stofje dat in combinatie met calcium de botten sterk houdt en beschadigd botweefsel vervangt. Het draagt hiernaast echter ook bij aan een snel herstel. In een onderzoek waarin de herstelperiode van kankerpatiënten die behandeling kregen in een zonnige periode werd vergeleken met kankerpatiënten die behandeling kregen in de winter, bleek dat de vijfjaarsoverleving 72% was wanneer de operatie in een zonnige periode viel. Voor de mensen met een operatie in de winter was dit beduidend minder (30%). Volgens de onderzoekers had dit alles te maken met het gebrek aan zonlicht en dus vitamine D dat de patiënt binnen kreeg in de wintertijd.

IJzer – Bloedtoevoer

IJzer is van groot belang voor het aanmaken van rode bloedcellen in het lichaam. Een goede bloedtoevoer na een operatie is van belang, omdat je tijdens de operatie een goede hoeveelheid bloed hebt verloren. Ook helpt het het gehalte aan hemoglobine in je bloed op peil te houden. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat zuurstof in het bloed effectief naar cellen getransporteerd kan worden voor herstel. Er wordt daarom door sommige dokters aangeraden om vier weken voorafgaand aan je operatie ijzersupplementen te slikken om het hemoglobinepeil in je lichaam goed aan te vullen in voorbereiding op je operatie.

Magnesium – Antioxidant

Magnesium vervult een hoop rollen in het lichaam waaronder het aanmaken van eiwitten, het omzetten van vitamine D naar zijn actieve vorm en het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam. Op al deze manieren kan magnesium als antioxidant bijdragen aan een snel herstel.

Zink – Wonden genezen

Zink geeft het lichaam energie en helpt het sneller genezen door zijn verantwoordelijkheid om eiwitten om te zetten in actieve stoffen. Met een goede hoeveelheid zink in je lichaam genezen wonden sneller en wordt de kans kleiner dat je littekens heel zichtbaar blijven.

Voeding voor en na de operatie

Voor en na de operatie zal je hoogstwaarschijnlijk geen zin hebben om te eten. Het is daarom raadzaam om zeker vier weken voorafgaand aan de operatie extra nutriënten in je maaltijden te gaan verwerken. Groenten zijn hierbij van groot belang, omdat zij van alle producten de meeste vitaminen en mineralen bevatten. Probeer eens de dag goed te beginnen met een groene smoothie waarin je boerenkool, spinazie en peterselie verwerkt. Ook broccoli en bloemkool zijn niet alleen goede bronnen van vitamine C, maar bevatten ook veel eiwitten. En oranje groenten bevatten een goede hoeveelheid vitamine A die van belang kan zijn tijdens de operatie.

Hiernaast is het van belang voldoende gezonde vetten naar binnen te krijgen. Deze vetten vormen een goede energiebron en zorgen er ook voor dat vet oplosbare vitaminen effectief in het lichaam worden opgenomen. Gezonde vetten zitten in avocado’s, maar ook in kokosolie, hennepolie, olijfolie en lijnzaadolie. Omega-3 vetzuren zijn ook een voorbeeld van gezonde vetten.

Eet ook fruitsoorten rijk aan vitamine C. Denk hierbij aan bessen, kiwi’s en natuurlijk citrusvruchten. Hoogwaardige eiwitbronnen zijn vis, eieren, mager vlees zoals kip, havermout, quinoa, hennep en peulvruchten. Rundvlees is een goede bron voor ijzer net als kikkererwten, bonen, spinazie en gedroogde abrikozen en zeewier en schelpdieren bevatten een goede hoeveelheid zink en arginine. Noten en zaden bevatten veel magnesium en vitamine D haal je uit zonlicht, vette vis en shiitake paddenstoelen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP