De juiste volgorde bij cardio en krachttraining
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Hoe vaak ben je al niet de gym ingelopen en heb je jezelf dezelfde hamvraag gesteld: start ik eerst met cardio of met krachttraining? Dit hangt helemaal af van de persoon die de vraag zegt. Simpel gezegd: je fitnessdoelen bepalen waarmee je het beste kunt beginnen. Perfect Body geeft tips!

Het onderzoek

Een recente studie door de American Council on Exercise stelt dat de volgorde waarin je verschillende oefeningen doet van belang is voor zowel lichaam als geest. De studie ondersteunde ook de stelling dat het doen van cardio-oefeningen (zwemmen, rennen, touwspringen en fietsen bijvoorbeeld) voorafgaand aan krachttraining je spieren veel goed doet. Je spieren zijn door de cardio immers opgewarmd en klaargestoomd voor een flinke krachttraining.

De volgorde en jouw fitnessdoelen

Hoewel de bevindingen van de studie een goede basis geven om te stellen dat cardio voorafgaand aan training beter is dan krachttrainen voorafgaand aan cardio. Perfect body is echter van mening dat dit helemaal ligt aan de fitnessdoelen die jij als fitnessfanatiekeling voor ogen hebt! Bepaal de beste volgorde voor jouw specifieke fitnessdoelen met behulp van het onderstaande:

1. Krachttraining eerst
Veel mensen kiezen ervoor met krachttraining te beginnen. Je spieren zijn goed uitgerust en herstelt en je behaalt maximale resultaten. Als je een pittige krachttrainingsessie voor de boeg hebt, raadt Perfect Body je daarom aan te beginnen met de krachttraining alvorens cardio te gaan doen. Je doet dan vier tot vijf keer per week cardio en op twee van deze dagen ben je ook met krachttraining bezig. Als je besluit eerst krachttraining te doen, is het van belang dat je je spieren eerst opwarmt met een goeie warming up. Hierna kun je eindigen met een cardio-oefening op niet al te hoog niveau. De andere twee tot drie dagen waarin je niet aan krachttraining doet, kun je dan gebruiken voor cardio-oefeningen op hoog niveau. Zo kun je het meeste uit je training halen.

2. Cardio eerst
Het is van belang geen te intensieve cardiotraining voorafgaand aan een nog intensievere krachttraining. Je spieren zijn dan vermoeid en je zult hoogstwaarschijnlijk niet de resultaten behalen die je voor ogen hebt. Plan daarom een relatief gemakkelijke krachttrainingsessie in als je besluit eerst cardio te gaan doen.

3. Cardio, krachttraining, cardio
Deze methode is gebruikelijk bij mensen die aan krachttraining doen, maar wiens focus ligt op de cardio. Als dit lijkt op jouw schema voor de gym, start dan met 20 minuten cardio waarna je krachttraining doet. Na de krachttraining eindig je met nog eens 20 minuten cardio.

4. Krachttraining, cardio, krachttraining
Als jouw focus ligt op het krijgen van de perfecte gestroomlijnde spieren, kun je beginnen met krachttraining voor de benen. Hierna kun je je sessie vervolgen met 30 minuten cardio en eindigen met het trainen van het bovenlichaam.

Het kiezen van jouw juiste volgorde

Misschien ga je door verschillende fases in je training wanneer de ene keer cardio belangrijker is en de andere keer krachttraining. Echter, door het regelmatig door elkaar husselen van je de volgorde kun je wel vechten tegen de verveling en variatie houden in je schema. Het belangrijkste is dat je consequent afwisselt tussen cardio en krachttraining en je jezelf blijft uitdagen om de maximale resultaten te bereiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP