De kleine dingen die je doet doen er wél toe
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

In ons dagelijkse leven verbranden we meer calorieën dan we onszelf toekennen en er is zelfs een pakkende naam voor bedacht: non-exercise activity thermogenesis. Die naam mag je vergeten, maar onthoud wel dit: de kleine dingen doen er wél toe! Of het nu gaat om traplopen in plaats van met de lift of een intense schoonmaaksessie op de zaterdagochtend. Met een beetje verbeelding kun je de dagelijkse bezigheden omtoveren tot een ware sportactiviteit.

De aanbevelingen

Volgens het Center for Disease Control in de Verenigde Staten is het van groot belang voor de gezondheid per week zeker drie dagen of meer te sporten. Hierbij moet een goede balans plaatsvinden tussen cardio en krachttraining. Dit klinkt voor de gemiddelde Nederlander misschien als heel veel, maar elke minuut dat we niet laveloos op de bankhangen is een minuut richting betere gezondheid!

Onderzoek

Voor geruime tijd namen onderzoekers aan dat een bepaalde sportactiviteit pas voordelen opleverden voor de gezondheid als het langer duurde dan 10 minuten per keer. Resultaten van een nieuw onderzoek die is gepubliceerd in de Journal of Health Promotion laten deze onderzoekers hier nu twee keer over nadenken. In het onderzoek werden mensen met een leeftijd tussen de 18 en 64 onderzocht. Hierbij werd gezocht naar een verband tussen de lengte van sportactiviteiten en de positieve gevolgen voor de gezondheid. Na het onderzoek werd vastgesteld dat korte (minder dan 10 minuten), maar intensieve lichaamsbeweging wel degelijk voordelen had voor de BMI en het risico voor overgewicht en obesitas deden afnemen.

Jouw dagelijkse caloriekillers!

Het voorheen genoemde onderzoek zou ons moeten motiveren om het allerbeste te halen uit onze alledaagse lichaamsbeweging. Hieronder staan een aantal voorbeelden en het aantal geschatte calorieën die je met deze activiteiten verbrand.

1. Shoppen!
Goed nieuws dames, je hebt nu een prachtig excuus voor het kopen van die gloednieuwe pumps of dat prachtige jurkje voor de kerstavond. Shoppen gaat namelijk gepaard met urenlang lopen en staan en dit leidt weer tot een calorieverbranding van maar liefst 120 tot 150 per half uur. Nog een tip! Laat die roltrappen eens links liggen en pak de trap. Het frequent nemen van de trap verbrand nog meer calorieën per minuut dan joggen.

2. Schoonmaken
Stofzuigen, afstoffen, vegen, poetsen en schrobben is wel 150 calorieën per uur waard! Gooi dus die radio aan met je favoriete kersthits en poets die vlekken en een paar calorieën weg. Effectief nog wat buikspieroefeningen verwerken terwijl je die berg wasgoed wegwerkt? Houdt de wasmand voor je en beweeg je torso van links naar rechts voor een snelle training van je linker en rechterbuikspieren (alleen voor de echte diehards).

3. Bus-stoproutine
Kon je het niet laten toch de bus te pakken in plaats van de fiets? Probeer eens een halte eerder uit te stappen en loop dat laatste stukje naar huis. Een makkelijke manier om die extra meters binnen te halen en het lopen verbrand zeker 120 calorieën per half uur.

4. Auto wassen
Heb je deze kerstdagen niet genoeg geld om de auto door de wasstraat te halen? Geen probleem. Het zelf wassen van je auto verbrand 135 calorieën per half uur en je ‘ride’ staat er weer een paar weken goed bij. Een paar squats voor het omspoelen van de banden en je heb je leg-day ook weer gehad. Netjes.

Natuurlijk is het van belang dat je zeker drie keer in de week sport, maar dit zijn zeker niet de enige manieren om effectief calorieën te verbranden. Zie de dagelijkse lichaamsbeweging als een extraatje en put er wat positieve energie uit om elke dag lekker actief te zijn!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP