De link tussen gewichtstoename en inflammatie uitgelegd
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Inflammatie is een proces die door het lichaam wordt uitgevoerd, maar voor ons niet zichtbaar is. Het lijkt daarom lastig om te verifiëren welke ontstekingen goed en slecht zijn. Die blauwe plek die ontstaat zodra je je knie stoot tegen dat te lage bureau op kantoor, is een fysieke vorm van inflammatie die je kunt zien. Bloed en vocht snelt zich na die pijnlijke ervaring naar de zere plek en terwijl je lichaam zich heelt, verdwijnt deze ontsteking snel weer. Dit is hoe goede inflammatie werkt.

Soms, echter, kan een inflammatie ons echter in plaats van te helpen ook in de problemen brengen. Denk bijvoorbeeld aan een allergie waarbij het immuunsysteem te sterk reageert op stoffen die eigenlijk helemaal niet schadelijk zijn (denk aan pindakaas, schelpdieren en eieren, maar ook pollen, stof en latex).

Hiernaast kan een slechte levensstijl waarin te weinig wordt gesport, teveel wordt gegeten en teveel suiker wordt geconsumeerd een chronische vorm van inflammatie tot gevolg hebben. Deze slechte gewoonten zorgen ervoor dat het immuunsysteem constant aan het werk is en kan op den duur ook tot chronische aandoeningen leiden.

Inflammatie en ziekten

De manier waarop het immuunsysteem reageert op roken en stress kan het risico op toekomstige aandoeningen aan het hart vergroten. Roken en stress beschadigen cellen en activeren het immuunsysteem wat leidt tot een milde vorm van een chronische ontsteking. Naarmate de tijd vordert kunnen chronische ontstekingen leiden tot een hoger risico op verstoppingen in de bloedvaten.

Ook kan het bijdrage tot een verhoogd risico op type-2 diabetes door de weerstand tegen insuline erger te maken. In dit proces produceert het lichaam wel insuline, maar reageren de cellen in het lichaam er niet goed op, zodat de suikerspiegel in het lichaam te hoog blijft. Simpel gezegd, zijn vetcellen in staat om chemische signalen af te geven aan het lichaam dat tot chronische ontstekingen leiden. Dit doen ze echter alleen als het eten van een overdaad aan calorieën en suiker een gewoonte begint te worden. Deze chemische signalen beïnvloeden ook de suikerspiegel.

De relatie tussen inflammatie en gewichtstoename

Als voorheen aangegeven dragen vetcellen bij aan het ontstaan van chronische ontstekingen in het lichaam. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er een connectie is tussen gewichtstoename en de vergrote kans op chronische inflammatie. Terwijl we toenemen in gewicht, worden sommige vetcellen abnormaal groot terwijl ze de extra calorieën opslaan in het lichaam. Als dit gebeurt, ontstaat er een reactie onder de vetcellen die bijdraagt aan de al bestaande inflammatie aan het lichaam. Ze zijn dan niet alleen de opslagruimte voor extra calorieën, maar transformeren hiernaast ook nog in kleine inflammatiefabriekjes. Het verliezen van gewicht zorgt ervoor dat de vetcellen weer terug veranderen naar hun normale grote en hun normale functie: de opslag van extra calorieën.

Chronische ontstekingen voorkomen

Het aanhouden van een gevarieerd dieet en het verliezen van gewicht zijn de twee beste manieren om chronische ontstekingen te voorkomen. Hier zijn een aantal tips:

1. Eet antioxidanten en polyfenolen

Het eten van voeding rijk aan antioxidanten en polyfenolen zorgt ervoor dat een deel van de inflammatie gereduceerd kan worden. Antioxidanten en polyfenolen bestrijden immers ‘vrije radicalen’ in het lichaam als het lichaam zich in een stressvolle situatie bevindt. Probeer groene thee te drinken en voldoende groente en fruit te eten om aan deze stofjes te komen. Denk hierbij aan het eten van broccoli, bloemkool, knollen en bessen.

2. Consumeer de essentiële vetten

Een goede ratio omega-3 en omega-6 vetzuren helpt het lichaam ontstekingen tegen te gaan. De meeste van ons eten een teveel aan omega-6 en te weinig omega-3 vetzuren. Zaden en noten zijn rijk aan omega-6, maar een onvoldoende aan omega-3. Probeer daarom de zaden en noten af te wisselen met het eten van voeding rijk in omega-3 zoals zalm, chiazaden en avocado’s.

3. Voeg specerijen toe aan je maaltijden

Kurkuma, knoflook, kaneel, cayennepeper en gember vormen ontstekingsremmende middelen die gemakkelijk aan je voeding zijn toe te voegen. Je kunt er haast niet teveel van hebben dus probeer ze zoveel mogelijk in je eten te verwerken.

4. Sporten

Een goede work-out doet haast een bom aan ontstekingsremmende eiwitten afgaan in het lichaam. Probeer ten minste 3 keer per week 45 tot 60 minuten aan cardio te doen per week.

5. Vind controle over je stress

Cortisol, het zogenaamde ‘stresshormoon’ heeft velen functies in het lichaam waaronder het beïnvloeden van immuunsysteem. Het verminderen van gevoelens van stress kunnen hormonen zoals cortisol onder controle houden wat chronische inflammatie helpt verminderen.

6. Slaap

Een gebrek aan een paar goede uurtjes slaap, maken het lichaam rijp voor infecties. Minder dan 8 uur slaap per nacht is onvoldoende tijd om het lichaam te helpen het immuunsysteem (op een goede manier) te versterken. Een teveel aan slaap is echter ook niet goed. Balanceer dit dus voldoende!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP