Je hebt een belofte me jezelf om gezond te eten. Je wilt er goed uitzien en je goed voelen en je hebt je al braaf de hele week aan je dieet gehouden. Nu vind je dat je wel een gouden ster hebt verdiend. Of die cupcake die al de hele dag je naam roept. Misschien mag je wel gewoon een dag even weer lekker fout eten. Maar is deze ‘cheat-day’ wel een goed idee?
Voorstanders
Sommige zeggen dat het geven van een cheatday aan jezelf is juist de pauze die je even nodig hebt om het gezond eten langer vol te houden. Het geeft je een soort opluchting voordat je er weer een week tegenaan gaat.
De filosofie achter deze gedacht is dat het vermijden van ongezond eten grote wilskracht vergt. Het gebruiken van een geplande dag waarin jezelf even helemaal mag verwennen met de snacks en ander voedsel dat je juist de hele week met zo veel wilskracht hebt vermeden. Het zal je verlangen ernaar vervullen en daarmee wegnemen waardoor je weer hernieuwd en met nieuwe wilskracht de volgende week in gaat. Sommige studies hebben zelf beweerd dat deze methode ervoor zorgt dat er minder van het hongeropwekkende hormoon leptine wordt geproduceerd door je lichaam.
Tegenstanders
Wat kun je nou tegen wetenschappelijk bewijs inbrengen, toch? Niet zo snel, deze logica heeft meer dan 1 zwakke plek. De allereerste fout die wordt gemaakt, is de naam van het verschijnsel: cheat day. Dit categoriseert soorten voeding als slecht en sommige voeding als gezond waardoor we onszelf een gevoel van schaamte en schuld aanpraten.
Als je jezelf iets verbiedt, zal dat volgens onderzoek juist het gene zijn waar je 24/7 aan denkt. Als je 24/7 denkt aan je cheat-dag zal je vast en zeker tijdens deze dag gaan overeten zodra je het te pakken krijgt. Het labelen van iets als gezond kan ook portieproblemen opleveren. Zodra iemand denkt dat iets gezond is, zal hij al snel niet meer nadenken over de grootte van de portie en gaan overeten of het nou cheat-day is of niet.
Het bereiken van je dieetdoelen
Melanie Rogers, voedingsdeskundige en specialist in eetstoornissen stelt dat het verbieden van voedingsproducten hoog in suiker en vet tot een cheat-day niet alleen leidt tot overeten op die dag, maar dat het overeten op die dag ook invloed heeft op de volgende dagen, omdat je suikerspiegel ineens sky-high is. Door een angst voor onvoldoende eten in de volgend dagen eten we meer (ook van het gezonde) waardoor het algehele gewicht toeneemt.
De beste manier om het aan te pakken volgens Rogers is je maaltijden en de snacks in te plannen en dat de grootste focus van het diëten moet liggen op het beperken van de porties en het daarmee voorkomen van overeten. In de eerste weken heb je misschien last van wat honger en een groot verlangen naar snacks, maar dit verlangen neemt af naarmate je het gezond eten volhoudt.