“Dan ren je toch een extra rondje morgen?” Het advies van een vriend of vriendin als hij of zij je voor de zoveelste keer een kom bitterballen aanbiedt op die borrelavond. Een extra rondje kan natuurlijk geen kwaad, maar dat verantwoord nog niet dat je mag schransen als een varken op elke borrelavond die zich de afgelopen drie weken heeft voorgedaan als viering voor het nieuwe jaar! Hoewel de goede intenties er zijn, ontvangen we allemaal wel eens fitnessadvies dat ons op de verkeerde been zet en als je bent zoals de meeste mensen, kan dat advies maanden tot jaren blijven hangen. Hier zijn de 5 verschrikkelijkste fitnessadviezen die ooit de wereld in zijn geholpen en geëlimineerd moeten worden.
1. Als je gewicht wilt verliezen, moet je sporten
Ben je wel eens langer twee minuten blijven hangen op een verkoopzender die sportspullen aanbiedt? Sporten is alles en als je maar genoeg sport, dan verlies je vanzelf gewicht. Dat klopt, maar als je dubbele porties blijft eten tijdens het avondeten, elk stuk taart aangrijpt die je aangeboden krijgt en vasthoudt aan die halve liter frisdrank die je na vieren naar binnen werkt, zal je ongetwijfeld weinig verschil zien op de weegschaal. De gouden regel geldt hier nog altijd: als je gewicht wilt verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je eet. Dit gaat zeker door te sporten, maar het dieet mag absoluut niet genegeerd worden. Minder calorieën door gevarieerd eten en meer bewegen. Zo simpel is het.
2. “No pain, no gain”
“Nog drie te gaan! Push push push!” Klinken deze aanmoedigende woorden als jou lerares bij spinning, jou coach tijdens een boot camp training of je overenthousiaste fitnessbuddy? Er zijn mensen die een work-out die achteraf niet voelt of je spieren in lichterlaaie staan, niet beschouwen als een échte work-out. News flash: die pijn aan je spieren is niet alleen een teken dat je hard hebt gewerkt, het is ook een signaal die je lichaam afgeeft als je op de lange duur te ver gaat in je fitnessdoelen. Het negeren van deze signalen kan blessures of erger tot gevolg hebben. Weet dus wanneer je goed bezig bent en wanneer je overenthousiast wordt.
Als je doel van het sporten overigens slechts het verbeteren van je gezondheid is (en niet het wereldrecord), hoeft er helemaal geen pijn aan te pas te komen. Vier tot vijf keer per week ongeveer 40 minuten sporten (rennen, fietsen, lopen, dansen, zwemmen, volleybal en meer) is al voldoende om je gezondheid goed op peil te houden zonder het uit te schreeuwen van de pijn.
3. Je kunt lange, slanke armen trainen
Wil je lange, slanke, gestroomlijnde armen en zijn de spieren van Popeye je grootste angst? Nou dan doe je toch pilates, daar krijg je lange, slanke armen van. Niet dus. Of je je nu waagt aan pilates of aan push ups de manier waarop je spierweefsel reageert op de oefeningen blijft hetzelfde. De lengte van je gewrichten kunnen immers verder uit elkaar gaan staan dan ze op het moment doen. Je hoeft geen kei in anatomieles te zijn om dat te begrijpen. Het veranderen van je armen in ‘langere’, slanke armen is dus helaas niet mogelijk.
4. Spieren laten groeien? Gewoon meer koolhydraten eten!
Voor een work-out een grote hoeveelheid pasta naar binnen werken, lijkt in de fitnesswereld een stereotype te worden. En het werkt! Tenminste, als je van plan bent jezelf de volgende dag 90 minuten lang fysiek uit te putten.
Als je van plan bent te participeren in een groot evenement of een andere sportieve uitdagingen, kun je het beste je normale, gezonde dieet blijven aanhouden. Dit betekent een bord gevuld met 2/3 aan graanproducten, groenten en fruit en een derde met een magere vleessoort of andere bron van eiwitten. Probeer hierbij ook vlak voor een groot evenement je rust t enemen. Je spieren krijgen zo de tijd die ze nodig hebben om die koolhydraten op te slaan in en aan te spreken tijdens het sporten in plaats van ze in nog weer een sessie al te verbranden.