In onze darmen worden 100 tot 600 verschillende soorten bacteriën gevonden. De meeste hiervan bevinden zich in de dikke darm. Hiervan leeft 99% zonder zuurstof (anaeroob). Ze helpen ons voedsel verteren en beschermen tegen schimmels en virussen.
Darmflora ontwikkelt zich in de eerste dagen na de geboorte. Ze blijft daarna zeer stabiel, ziekten uitgezonderd. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit 1014 bacteriën (100 biljoen en 10 keer zoveel als het aantal menselijke cellen in een lichaam). Het totale gewicht van de bacteriën in je darmstelsel bedraagt één tot anderhalve kilo! Deze kilo aan bacteriën helpen het lichaam beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.
De darmflora heeft enkele belangrijke functies. Het afbreken van stoffen zoals kraakbeen en voedingsvezels, die ons eigen systeem niet kan afbreken, is daar één van. Een andere functie is synthese van stoffen zoals vitamine K, dat helpt bij bloedstolling, en vitamine B. Daarnaast helpen ze bij het verteren van voedsel en beschermen ze tegen schimmels, parasieten en virussen.
Gedurende de levensloop verandert de samenstelling van de darmflora. Baby’s worden bijvoorbeeld steriel geboren, maar worden al snel besmet via de moeder met bifidobacteriën. Hiervan wordt aangenomen dat ze goed zijn voor de gezondheid. Ook de veelgehoorde termen prebiotica en probiotica kunnen de de groei van een gezonde darmflora stimuleren. En hiermee het immuunsysteem.
Nuttige bacteriën zoals Acidophilus-, Bifidum- en melkzuurbacteriën zijn van nature altijd aanwezig, maar moeten in hun groei gestimuleerd worden. Ze hebben samen verschillende positieve invloeden zoals: ze produceren B-vitamines en vitamine K, produceren stoffen die de darmen actief houden, verbeteren de opname van een aantal mineralen zoals calcium en bacteriën afremmen.