Een kritische kijk op het MIND-dieet
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay-dieet: het ezelsbruggetje is niet voor niets! Het is een dieet die erop gebouwd is de veroudering van de breincellen tegen te gaan door specifieke nutriënten die van belang zijn voor het brein te combineren met voedingsstoffen die de opname ervan in het lichaam stimuleren. Effectief? Wie weet…

Producten onmisbaar voor het MIND-dieet

– Groenten: 1 of meer porties per dag;
– Noten: 5 of meer porties per week;
– Bessen: 2 of meer porties per week;
– Bonen: als onderdeel van zeker drie of meer maaltijden;
– Volgranen: drie of meer porties per dag;
– Vis: verwerkt in zeker 1 of meer maaltijden per week;
– Gevogelte: verwerkt in zeker twee of meer maaltijden per week;
– Olijfolie: verwerkt in de bereiding van je gerechten;
– Wijn: een glas per dag
– Rood vlees: verwerkt in minder dan 2 maaltijden per week;
– Boter en margarine: minder dan 1 eetlepel per dag;
– Kaas: minder dan 1 portie per week;
– Gebak en zoetigheden: minder dan 5 porties per week;
– Gefrituurd of sterk bewerkt voedsel: minder dan 1 portie per week.

Het verhaal achter het MIND-dieet

In een Amerikaans onderzoek aan de Rush University Medical Center in samenwerking met de Harvard School of Public Health , is 9 jaar lang onderzoek verricht naar de snelheid en andere facetten van het menselijk brein bij consumptie van een dieet vergelijkbaar met het dieet van Mediterraanse landen. Maar liefst 960 respondenten deden negen jaar lang mee aan dit onderzoek. Hieruit volgde bijzonder succesvolle resultaten. Het gros van de respondenten had een breinleeftijd van maar dan 7 jaar jonger dan hun eigenlijke leeftijd wat hen deed geloven dat de Mediterraanse eetgewoonten een goede basis vormden voor een dieet ontwikkeld speciaal voor de hersenen.

Wat is het MIND-dieet

Het MIND-dieet is een dieet waarin de focus van geselecteerde maaltijden ligt op het beter doen functioneren van de hersenen op late leeftijd. Het Mediterraanse dieet leek hier bij uitstek de juiste methode die toegepast werd. In het dieet ligt immers d efocus op fruit, groenten, bonen en volgranen waarbij de hoeveelheid rood vlees, zuivel, zoetigheid en verzadigde vetten beperkt blijven. Vis wordt twee tot drie keer per week genuttigd wat leidt tot een dieet rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren die gezond zijn voor het brein. Gevogelte, noten, zaden en wijn zijn worden in mate genuttigd. Olijfolie, een product dat ook veelvuldig in dit dieet wordt toegepast, is bijzonder rijk aan gezonde vetten die veel voordelen kunnen opleveren voor het hart en de bloedvaten.

Een kritische kijk

Sommige onderzoekers stellen zelfs al dat het dieet het risico op de ziekte van Alzheimer significant kan verlagen bij ouderen. Dit, tot wel 53%! Toch lijkt dit dieet niet veel af te stappen van wat we van diëten allemaal al weten. Een herhaling van wat al jarenlang gezegd wordt in dieetland. We moeten minder zout, suiker en verzadigde vetten eten en meer onverzadigde vetten, eiwitten, volgranen en verse groente en fruit eten om gezond te blijven. En voldoende actief blijven, ook als je ouder wordt, is hiernaast ook van groot belang.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP