In de goeie ouwe tijd was onze bodem nog rijk aan voedingsstoffen wat ervoor zorgde dat de groente en het fruit dat we uit die bodem oogsten bomvol aan vitaminen en mineralen zat. Echter, steeds meer wetenschappers vrezen dat deze bodem zijn rijkdommen langzaam, maar zeker aan het verliezen is. Geen wonder dat steeds meer mensen zich zorgen maken over een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Perfect Body legt alles uit wat jij moet weten over een tekort aan nutriënten.
Hoe weet je dat je kampt met een tekort?
Tekorten aan nutriënten kunnen op verscheidenen manieren effect hebben op je lichaam. De meeste symptomen zijn subtiel. Misschien zijn je lippen droog of gescheurd, ziet je huid wat flets of heb je het gevoel dat je niet zo lekker in je vel zit. Geen zorgen, dit betekent niet dat je gelijk massaal vitaminen en andere supplementen in hoeft te slaan. Probeer gewoon eens vast te stellen met welke symptomen je kampt en probeer dit te linken aan je eetgewoonten. Noteer het en bespreek het vervolgens uitgebreid met je diëtiste of dokter. We bespreken enkele veel voorkomende tekorten en welke symptomen hiermee gepaard gaan.
1. Calcium
Calcium is een mineraal dat voor het lichaam van groot belang is. Het houdt de botten en het gebit sterk en vermindert botontkalking wat ontstaat naar mate we ouder worden. Hiernaast zorgt het mineraal er ook voor dat de spieren en het zenuwstelsel goed functioneren. Een tekort aan calcium gaat veelal gepaard met symptomen zoals vermoeidheid en kramp in de spieren. In het ergste geval kan er zelfs sprake zijn van een abnormaal hartritme.
2. Vitamine D
Vitamine D is net als calcium van groot belang voor de gezondheid van de botten. Het stimuleert immers de opname van calcium in het lichaam. Een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat je je zwak en moe voelt en dat je last hebt van spierpijn. Een langdurig tekort aan vitamine D kan zelfs leiden tot het verzwakken van de botten. Ze worden als het ware ‘zachter’ wat ze bros maakt. Zorg er daarom voor dat je elke dag een paar zonnestraaltjes meepakt.
3. Potassium
Potassium helpt heel veel systemen in het lichaam goed op weg. Het helpt het hard, de nieren en andere organen goed functioneren. Een tekort in potassium doet zich veelal voor als je diarree hebt of hebt overgegeven, veel hebt gezweet of gebruik maakt van antibiotica. Gewichtsverlies, zwakte van de spieren en constipatie zijn de gevolgen van dit tekort. Bananen, volgranen, groenten, bonen en erwten zijn goede bronnen om dit tekort te voorkomen.
4. IJzer
IJzer is verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Als de hoeveelheid ijzer in het lichaam te weinig is kan het lichaam onvoldoende zuurstof door het lichaam pompen wat er voor zorgt dat je je extreem moe kan voelen. Ook lijkt je huid vaak flets en je haar droog. Mensen met bloedarmoede kampen met dit tekort. Om de hoeveelheid ijzer op pijl te houden, kun je overwegen supplementen te slikken. Ook zitten oesters, cornflakes, rundvlees, kikkererwten, linzen en spinazie vol met ijzer.
5. Vitamine B12
Vitamine B12 helpt het lichaam DNA cellen aanmaken en is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van neurotransmitters in het brein. Met een groeiend aantal vegans in de wereld, komt dit tekort steeds vaker voor. Een extreem tekort aan vitamine B12 kan gevoelloosheid veroorzaken in de benen, handen en voeten. Ook kan het zijn dat je het lastig vind je balans te bewaren en kan je je moe en zwak voelen.
6. Folaat
Folaat of foliumzuur is in het bijzonder een vitamine die voor belang is voor vrouwen die graag zwanger willen worden. Daarom bevatten veel supplementen voor de zwangerschap veelal een goeie dosis. Een tekort aan foliumzuur kan grijze haren, vermoeidheid, aften en zelfs een gezwollen tong veroorzaken. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt veelal aangeraden elke dag een supplement rijk aan foliumzuur te nemen. Hiernaast kun je overwegen volgranen cornflakes, bonen, linzen, spinazie en meer sinaasappels op te nemen in je dieet.
7. Magnesium
Magnesium helpt, net als vitamine D en calcium, de botten sterk houden en levert ook een bijdrage aan de energieproductie. Hoewel een tekort aan magnesium niet vaak voorkomt, kan het voorkomen bij mensen die bepaalde medicatie slikken of bij mensen die vaak teveel drinken. Magnesium is terug te vinden in amandelen, cashewnoten, pinda’s, spinazie, zwarte bonen en sojabonen.
Van een tekort naar gezonde eetgewoonten
Als je denkt te kampen met een tekort aan nutriënten, ga dan een gesprek aan met je dokter. Bloedtestjes kunnen veelal achterhalen of je daadwerkelijk een tekort hebt. Veelal geeft de dokter dan een recept mee voor bepaalde supplementen of wordt je doorverwezen naar een diëtiste. De beste manier om een tekort aan nutriënten te voorkomen, is door gevarieerd te eten. Als risicogroep voor een tekort (lactose-intolerant of veganisten bijvoorbeeld) kun je overwegen aanvullende supplementen te slikken.