Cola, appelsap en andere frisdranken worden minder zoet. De komende jaren gaat de sector het aantal calorieën in de drankjes en siroop stevig terugbrengen, zodat ze minder ongezond worden. Brancheorganisatie ’Frisdranken, Waters, Sappen’ zal haar plannen vanmiddag aanbieden aan minister Schippers (Volksgezondheid). De stap maakt deel uit van de belofte die de levensmiddelenindustrie vorig jaar aan de minister deed, waarbij werd afgesproken dat vetten, zout en suiker/calorieën in Nederlandse voedselproducten moesten worden teruggebracht. Behalve ongezond, maken deze ook steeds meer Nederlanders dik.
Nederlanders drinken nu jaarlijks gemiddeld bijna honderd liter cola, sinas en andere (koolzuurhoudende) drankjes. Daarnaast wordt ook nog zo’n veertig liter aan vaak mierzoete sappen gedronken. De frisdranksector staat niet alleen onder druk om hun producten gezonder samen te stellen, maar ondervindt ook steeds meer concurrentie van gezondere dranken. Zo drinken steeds meer Nederlanders (bron)water in plaats van fris. Ook wereldwijd ondervinden cola en andere frisdranken steeds meer concurrentie van mineraalwater en andere gezonde sapjes.
Zo wordt door onderzoeksbureau Canadean verwacht dat de verkoop van (bron)water deze zomer wereldwijd voor het eerst hoger uitvalt dan die van frisdrank. Terwijl de wereldwijde consumptie van frisdrank dit jaar met ongeveer een procent stijgt, groeit de omzet van watertjes jaarlijks met liefst zes procent. Gigant Coca-Cola maakte deze trend van dichtbij mee en ziet zijn resultaten wereldwijd onder druk staan. Afgelopen jaar werd hun omzetgroei vooral gedreven door dranken zonder prik. Ook in Nederland merkt Coca-Cola dat de consument steeds gezondere keuzes maakt.
De frisdranksector moet dus met zijn tijd mee. De consument leeft steeds gezonder en is steeds minder vaak te porren voor het calorierijke product. Het is dan ook niet verrassend dat Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) vandaag bekendmaakt dat de sector het aantal calorieën in zijn producten gaat verlagen.
bron: De Telegraaf 24-06-2015