Hoewel lopen net zoveel voordelen te bieden heeft voor de gezondheid als hardlopen, kan het voordeliger zijn voor voornamelijk de mensen die gewicht proberen te verliezen om te gaan hardlopen. Het is misschien geen verassing, maar iemand die hardloopt verbrand ongeveer 2,5 keer zoveel energie dan lopen of dat nu buiten is op binnen op de loopband. In calorieën tel je dan al gauw 800 calorieën per uur ten opzichte van 300 calorieën als je in dat uur zou gaan lopen.
Voordelen van hardlopen tegenover wandelen
Hiernaast is een prachtig voordeel van hardlopen dat het de honger een tijdlang stilt. Dit effect schijnt bij mensen die hardlopen een stuk effectiever te zijn dan bij het wandelen. In een recent onderzoek werden renners en wandelaars uitgenodigd om na een rondje hardlopen bij een buffet te gaan eten. De wandelaars aten gek genoeg 50 calorieën meer dan dat ze tijdens hun rondje hadden verbrand en de hardlopers aten 200 calorieën minder dan ze verbrand hadden. Een hoger gehalte van het hormoon peptide die je honger stilt werd dan ook gevonden in de renners.
Er zit echter ook een nadeel aan het hardlopen. Het frequent rennen zorgt ervoor dat er grotere druk op het lichaam plaatsvindt. De grootste pijnpunten zijn hierbij de knieën, hamstring en de befaamde ‘shin splint’ waarbij zich pijn in het onderste gedeelte van het voorbeen voordoet. Van deze druk heb je bij het stevig wandelen geen last.
Als hardlopen er voor jou niet in zit?
Als je graag wilt hardlopen, maar de kans op blessures zoveel mogelijk wilt verkleinen, kun je hardloopsessies afwisselen met wandelsessies. Als je absolute fitnessdoel hierbij het verliezen van gewicht is, kun je de wandeltocht (binnen of buiten) ook verzwaren me enkelgewichten en gewichten voor de armen.
Onthoud hiernaast dat welke snelheid ook goed voelt, je er altijd voor zorgt dat het lichaam klaar is van actie. Het is reuzezonde als je door een te intensieve training boven jou niveau een blessure oploopt die ervoor zorgt dat je niet actief meer kan blijven voor geruime tijd. Als het je daarom niet lukt om een gesprek te voeren met je sportbuddy zonder flauw te vallen door zuurstoftekort, moet je het niveau van je work-out misschien even heroverwegen.
Tot slot, als je genoeg hebt van dat saaie rondje door de buurt, probeer dan iets nieuws uit. Er zijn miljoenen manieren om actief te blijven! Denk aan pilates, yoga, gewicht heffen, moutain biken en zo’n beetje alles daar tussenin. Wees niet bang om nieuwe activiteiten te proberen. Als je je uiteindelijke doel maar bereikt, toch?