Het brein herprogrammeren: van vetten naar vezels!
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Als je jezelf betrapt op een chocolade-obsessie of op het feit dat die met gesmolten kaas gedrapeerde nacho’s dé verleiding zijn die je niet kunt weerstaan, is er goed nieuws voor je! Onderzoek gepubliceerd in het vakblad Nutrition & Diabetes beweert dat ons brein getraind kan worden om een voorkeur te krijgen voor gezonde voeding. Of we nu al jaren vastzitten aan een verslaving voor ijs, donuts en chips of niet!

Reprogrammeren

We starten onze levens niet met een voorliefde voor frietjes en haat voor volgranen pasta. Het ontwikkelen van onze smaakpapillen gebeurt geleidelijk! En helaas gaat dit geleidelijk aanpassen van onze smaakpapillen veelal gepaard met gewenning aan de soorten voeding die niet goed voor ons zijn en overgewicht, zelfs obesitas, blijkt hierdoor een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Het verkleinen van de maag is een van de ingrepen die de gevolgen van het overmatig eten van slechts voedsel moet verminderen, maar volgens Susan Roberts, professor aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy pak je het probleem daar niet aan bij de oorzaak. Zij pleit voor een heuse ‘brainwash’ waarbij het brein wordt geprogrammeerd om te verlangen naar gezond voedsel in plaats van vette snacks en zoetigheden.

Het onderzoek

In een kleine studie participeerden 13 patiënten in een programma om gewicht te verliezen dat draaide om educatie over gezond eten en het plannen van maaltijden. Hierbij werden voedingsproducten hoog in vezels en laag in suikers. De participanten deden aan het begin van het programma van 6 maanden een breinscan en aan het eind.
De resultaten lieten na zes maanden veranderingen zien in het deel van het brein dat beloningen erkent. Dit deel van het brein liet zien dat er een groter gevoel van vreugde ontstond bij het eten van gezonde voeding. Ook was er een verlaagde gevoeligheid ontstaan voor ongezond eten.

Het lijkt erop dat die vriend of vriendin die na het levenslang naar binnen werken van zakken friet op miraculeuze wijze een voorliefde ontwikkelt heeft voor boerenkoolsmoothies toch echt de waarheid vertelt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP