Met de afname in voedingsstoffen in de grond om voedzame groenten en fruit te produceren, is het geen wonder dat het debat over genetische modificatie in voeding zich de ronde doet in de krantenkoppen. Verschillende genen van verschillende organismen genetisch samenvoegen om voedsel van bepaalde voordelige extraatjes te voorzien. Dat is het idee. Nieuwsgierig naar de pro’s en cons? Lees verder!
Hoe werkt dat nu?
Genetische modificatie houdt in dat bepaalde genen van planten, bacterien of gisten worden veranderd. Zo kunnen genen van bacterien of planten die bepaalde voordelige eigenschappen bevatten, worden toegevoegd aan een andere bacterie, plant of voeding. In de voedingsindustrie wordt het veelvuldig toegepast om bijvoorbeeld nuttige stofjes zoals vitamines, enzymen en aromastoffen toe te voegen aan voeding. Ook kunnen bepaalde genen worden veranderd, zodat je bijvoorbeeld voor een bepaald product niet langer (of minder) allergisch bent. In Nederland zijn voedingsmiddelen die zijn gemaakt door middel van genetische modificatie veilig verklaard door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Toch zijn er een aantal pro’s en cons onder consumenten die bekend zijn met genetische modificatie.
Cons: Allergische reacties
Volgens de Brown University in de Verenigde Staten kunnen product vervaardigd met behulp van genetische modificatie risicovol zijn voor mensen met een allergie. Soms, zo beweren de onderzoekers aan de Universiteit, worden er bepaalde eiwitten toegevoegd door middel van genetische modificatie waar het lichaam van iemand met een allergie slecht op reageert. Een combinatie van twee verschillende toevoegingen kan zelfs een hele nieuwe soort allergische reactie opnoemen. Echter, als voedingsproducten genetisch gemodificeerd zijn, zijn de producenten verplicht dit te vermelden op het etiket wat het risico op een allergische reactie voor iemand die hier mogelijk gevoelig voor is, kan verkleinen.
Pro’s: Bescherming van planten en gewassen
Sommige genetisch gemodificeerde planten en gewassen, kunnen met behulp van genetische modificatie een grotere weerstand opbouwen tegen insecten en andere plagen die de gewassen kunnen vernietigen. Dit helpt de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die op een plant of op gewassen worden gebruikt verminderen en maakt onze voeding dus een stuk gezonder.
Con’s: Minder effectieve antibiotica
Sommige genetische gemodificeerde producten bevatten stoffen die ook in antibiotica voorkomen om zo de producten immuun of resistent te maken tegen bepaalde ziekten en virussen. Volgens de Iowa State University in de Verenigde Staten kan dit gevolgen hebben op medicatie die jij krijgt voorgeschreven. Door deze voeding te eten, blijven de stoffen van de antibiotica een tijd lang in je lichaam zitten. Dit heeft tot gevolg dat het daadwerkelijke gebruik van antibiotica later minder effectief wordt.
Pro’s: Hogere voedingswaarden
De Food and Agricultural Organization van de Verenigde Naties gaven aan dat genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen zo kunnen worden gemanipuleerd dat ze een hogere voedingswaarde krijgen. Dit helpt je gemakkelijker je dagelijkse vitaminen en mineralen binnenkrijgen.