Uiteten gaan is voor veel mensen een prachtige optie om iets lekkers snel op tafel te hebben, maar een iets minder goeie optie als je jezelf in 2016 hebt beloofd gezondere voedingskeuzes te maken. Hoewel het eten van zelf bereid eten veelal het maken van gezonde keuzes vergemakkelijkt, is het lang niet de snelste of gemakkelijkste optie. Misschien ligt de werkdruk bij die nieuwe baan net even iets hoger, moet je wat extra uurtjes doorhalen om voor een tentamen te blokken of jongleer je het huishouden en je kinderen iedere dag van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat. In dat geval is de snelle hap of een luxe restaurant met heerlijke voorafjes al gauw een verleidelijke oplossing. Leer hier hoe je ondanks buiten de deur te eten toch de juiste keuzes kunt maken. Perfect Body bespreekt de vijf meest begane fouten.
1. Naar je werk met een hongerige maag
Hier is een typisch scenario: je hebt honger en gaat op zoek naar een restaurantje. In een fastfoodrestaurant eet je iets rijk aan calorieen en ben je in minuten klaar. Echter, as je je in wat luxere kringen verkeert en je aan tafel gaat eten in een restaurant, wil dat niet betekenen dat je per se een gezondere maaltijd nuttigt. Je speelt daar namelijk het wachtspelletje. Je wacht tot je je plaatsje krijgt toegewezen, zoekt gulzig naar het menu, en wacht nog langer tot je voedsel eindelijk de tafel bereikt. In de tussentijd heb je een immense honger ontwikkelt die je verzadigd met drie of vier stokbroodjes teveel als voorafje en verlies je je controle over hoe veel en wat je eet. Hoewel het voor veel mensen verleidelijk is calorietjes op te sparen tot je uit eten gaat, leidt dit veelal in het restaurant zelf tot overeten.
Probeer jezelf niet in de ´hangry zone´ te wagen en eet gewoon zoals je altijd doet: regelmatig en met lichte snacks gedurende de dag voorafgaand aan je etentje. Je mag best hongerig zijn, maar laat het de soort honger zijn waarbij jij in controle blijft over wat je eet. Een handje amandelnootjes of een banaantje is vaak al genoeg om die enge ´hangry zone´ uit te komen, maar nog hongerig genoeg te blijven om waard te krijgen voor je geld in het restaurant.
2. Je krijgt een king size portie op je kleine bordje
De grootte van porties in het restaurants zijn over de jaren heen steeds meer gaan groeien. Verschillende studies hebben hierbij aangetoond dat mensen bij een grotere portie geneigd zijn om meer te gaan eten. Bij een van deze studies is bevonden dat de de consument gemiddeld 30% meer calorieen naar binnen werkt als de portie groter is. Je kunt de grootte van de porties misschien niet aanpassen, maar je kunt wel degelijk beìnvloeden hoeveel je eet! Probeer een te grote portie te delen met een vriend of kies als bekend is dat de porties in het restaurant nogal groot zijn een salade in plaats van die megahamburger. Ook kun je proberen je je de maaltijd van het restaurant voor te stellen op een bordje bij jou thuis. Zo lijkt het opeens een stuk meer, of niet?
3. Drankjes doen ertoe
Ben je iets te enthousiast geweest met de sambal of wasabi? We zijn al snel geneigd om onze verhitte monden af te koelen met frisdrank, een extra wijntje of een cocktail. Hoewel het misschien niet lijkt als een caloriebom, kunnen cocktails al snel 100 tot 500 calorieen per drankje bevatten. Probeer je daarom te beperken tot water en drink 1 cocktail of glaasje wijn om deze geniepige calorietjes te vermijden.
4. Je wordt omringt met een wijd assortiment aan verleidelijke keuzes
Een van de vreugden van het uit eten gaan is weten dat wat je gaat eten heerlijk is en je niet eens de afwas hoeft te doen. Als alle opties op het menu je doen watertanden, begaan veel mensen de fout meer te bestellen dan je eigenlijk nodig hebt. Immers, wanneer krijg je de kans dit weer eens te gaan eten? Help jezelf herinneren dat je best nog een keer terug kan komen voor die andere lekkernijen die je hebt zien staan en beperk je slechts tot datgene wat je nodig hebt.
5. De mentaliteit van het ´cheaten´
Voor veel mensen wordt het uit eten gaan meegeteld als de befaamde cheatdag. Het resultaat hiervan is veelal het overboord gooien van alle regels omtrent gezonde voedingskeuzes. Het gooien van de handdoek in de ring resulteert na je etentje dan vaak in gevoelens van schuld en schaamte voor dat ijsje achteraf, dat extra wijntje en die lepel teveel aan saus op je bord. Veelal ontstaat er een vicieuze zonde van afwisselend zondigen, schaamte en het herpakken van jezelf en je dieet. Probeer in plaats van deze gewoonte gewoon eens te genieten van het voedsel dat je zo nu en dan krijgt voorgeschoteld in een restaurant. Gezond eten betekent niet perfect eten: uiteindelijk gaat het erom dat je het grootste gedeelte van de tijd gezonde en gevarieerde voedingskeuzes maakt. De cheatingdag kan hierbij zorgen voor slechte resultaten op lange termijn, leiden tot ongezonde vicieuze cirkels en kan je relatie met voedsel beschadigen.
Hoewel sommige aspecten van buiten de deur eten ons misschien tegenwerken, is het niet onmogelijk om gezonde keuzes te maken. Als je in staat bent het aantal keer buiten de deur eten te reduceren, doe dat dan! En als je hiernaast tijd kunt vinden je grootste blunders bij het uit eten te ontdekken, probeer ze dan te noteren, zodat je je bewuster wordt van wat je triggert over te eten. Blijf ook voldoende sporten en je zult zien dat je veel meer van die avondjes uit kan genieten dan voorheen en het echt een speciale gelegenheid wordt.