Hoe je een winterdip voorkomt
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Een winterdip (of herfstdip) komt vaak omdat het donker, koud en regenachtig wordt. Het tekort aan zonlicht kan een dip in het gelukhormoon serotonine veroorzaken door een tekort aan vitamine D, waardoor je een milde vorm van depressie kunt ervaren.

Serotonine beÔnvloed niet alleen je stemming, maar ook je energie, kracht, conditie, nachtrust en eetlust. In dit artikel lees je hoe je een winterdip kunt voorkomen.

Hoe ontstaat een serotonine tekort

Serotonine is een neurotransmitter en hormoon. In de wetenschappelijke wereld wordt de aanmaak van serotonine vaak vergelijken met tovenarij. De synthese van serotonine is bijzonder complex en is afhankelijk van deze basiselementen:

Alle bovenstaande bouwstenen van serotonine kun je halen uit voeding. Maar hoewel vitamine D in hele kleine getallen voorkomt in dierlijke producten, kun je nooit al je vitamine D halen uit voeding. Je hebt zonlicht nodig, er is geen weg omheen.

De grootste hoeveelheid vitamine D maak je aan als je huid direct in aanraking komt met UV stralen.

De link met afvallen

Als je denkt dat lichaamsvet een passieve massa is, dan heb je het mis. Lichaamsvet leeft en het maakt zelfs verschillende hormonen aan zoals leptine en oestrogeen. Lichaamsvet verbruikt ook de nodige hoeveelheid vitamines en mineralen om zichzelf in stand te houden.

Om de serotonine aanmaak te bevorderen, kan het geen kwaad als je wat overtollige kiloís buikvet verbrand. Vet rond de buikstreek kan op verschillende manieren de serotonine productie beÔnvloeden.

Tips om voldoende vitamine D aan te maken

Je lichaam kan in de zomer extra vitamine D opslaan voor donkere tijden. Probeer in de zomer op regelmatige basis genoeg zonlicht op te vangen zonder dat je verbrandt.

Persoonlijk probeer ik ook in de winter zoveel mogelijk zonlicht te pakken door te wandelen, fietsen of andere activiteiten buiten te plannen. Een korte wandeling na de lunch kan je vitamine D waardes al doen stijgen.

Maar als ik een hele dag binnen zit, dan slik ik wel vitamine D pillen. De veilige zone zit rond de 2,000 IU per dag. Lees altijd de bijsluiter van het supplement en overweeg om je bloed te laten testen om de perfecte dosis voor jou vast te stellen.

Lees in dit artikel meer over vitamine D en de kans op prostaatproblemen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP