Hoe worden supplementen gemaakt?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Als je dacht dat vitaminen afkomstig waren van een groot feeënland waarin kleine dwergjes de nutriënten uit paprika’s, broccoli en citroen in kleine capsuletjes uitwringen als wasgoed dan heb je het goed mis. Verassing? Vast niet. Laten we je hoofd uit de wolken halen en je meenemen naar de echte supplementenfabriek en de manieren waarop deze worden gemaakt.

Waar komen supplementen vandaan?

Waar medicijnen als chemisch worden gezien, zweren supplementgebruikers vaak bij de ‘natuurlijkere’ medicijnen. In hoeverre een supplement natuurlijk mag worden beschouwd, hangt echter helemaal af van de manier waarop het product is gefabriceerd. Dit geldt overigens ook voor de medicijnen in de apotheek. Zij kunnen zowel kunstmatig als natuurlijk gefabriceerd zijn. Er bestaan in totaal 6 categorieën waarin de productiemethoden van supplementen kunnen worden ingedeeld. Deze categorieën komen voornamelijk voor bij de productie van vitaminesupplementen.

1. Natuurlijke bron

Supplementen kunnen gefabriceerd zijn uit de natuurlijke bron. Dit houdt in dat het supplement afkomstig is van een plantaardig of dierlijk product. Echter, voordat de groenten of dierlijke producten worden omgetoverd tot een capsule zullen zij een aantal processen ondergaan. Voorbeelden van capsules of tabletten die op deze manier zijn gefabriceerd zijn vitamine D uit oliën van vissenlevers en vitamine E afkomstig van plantaardige oliën en natuurlijk beta-karoteen.

Als een capsule of tablet wordt gelabeld als ‘natuurlijk’ hoeft het slechts 10% van de eigenlijke natuurlijke bron te bezitten. De overige 90% is nog altijd synthetisch. Neem als voorbeeld vitamine E capsules. Eerst zullen sojabonen worden geplet en zullen de eiwitten er aan onttrokken worden door deze stoffen te laten bezinken of met een duur woord precipiteren. Vervolgens wordt de olie gedistilleerd en opgeslagen als plantaardige olie. Van het overgebleven materiaal worden alle koolhydraten onttrokken. De vitamine E wordt tot slotte onttrokken uit dit laatste goedje bestaande uit vitamine E en lecithine die overbleef. Van die hele sojaboon blijft dus slechts 10% over.

2. Natuur-identiek synthetisch

Dit zijn nutriënten die in het laboratorium zijn nagemaakt van hun natuurlijke versies. Er wordt gerommeld met de moleculaire structuur om dezelfde nutriënten te fabriceren die zich ook in de natuur voordoen. De meeste vitaminesupplementen die momenteel op de markt zijn, zijn op deze manier geproduceerd. Zo worden vrijwel alle vitamine C supplementen al sinds de jaren zestig in Cihna kunstmatig gefabriceerd in laboratoria met behulp van maismeel, suiker uit mais of rijstmeel.

3. Synthetisch

Dit zijn supplementen die net als de natuur-identieke versie in het lab zijn gefabriceerd, maar die verschillen van de natuurlijke versie. In het laboratorium wordt dus niet geprobeerd een natuurlijk product na te bootsen, maar een product te creëren dat gewoon hetzelfde effect heeft ondanks het feit dat het een andere moleculaire structuur heeft. Deze vorm van fabriceren brengt echter vaak wel een probleem met zich mee. Door een moleculaire structuur te hebben die verschilt van de natuurlijke bron, zal het lichaam dit kunstmatige product met meer moeite opnemen dan zijn natuurlijke versie.

4. Natuurlijke fermentatie

Misschien ben je al eens geconfronteerd met het feit dat zich levende bacteriën bevinden in jou kommetje yoghurt. Kleine reddertjes die jou darmflora gezond houden. Hetzelfde proces wordt wel eens toegepast bij bepaalde supplementen. Deze nutriënten ‘groeien’ als het ware in een gistmengsel of een mengsel met levende algen. Het op deze manier laten groeien van nutriënten, neemt het nadeel van de synthetische supplementen weg. Het is namelijk gemakkelijker door het lichaam aan te spreken als nutriënt.

Rauwe materialen worden in dit proces toegevoegd aan algen of gisten die na de groei als het ware worden geoogst en verpulverd tot een supplement. De levende gisten en algen bevatten in deze theorie dan de nutriënten die later via het supplement worden overgedragen aan het lichaam.

5. Bacteriële fermentatie

Een speciaal soort bacteriën zorgt bij deze vorm van supplementen maken voor een bij-product waarin nutriënten voorkomen. Voorbeelden van supplementen die op deze manier worden geproduceerd zijn Q10, aminozuren, ergocalciferol als onderdeel van vitamine D2, vitamine K2 en vitamine B12.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP