Hot news!
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Er zijn duizenden typen hete pepers beschikbaar en slechts het topje van de ijsberg is beschikbaar hier in ons kikkerlandje en hoewel het geen hoofdingrediënt is van een goeie snert of stamppot, zou de gemiddelde Nederlander er niet slecht aan doen een flinke dosis pepers in zijn provisiekastje op te slaan. Deze knetterhete chilibommetjes hebben op gebied van nutriënten namelijk ontzettend veel te bieden. Sommige onderzoekers proberen het eten van hete pepers zelfs in verband te brengen met het helen van diabetes, gewichtsverlies en zelfs hart- en vaatziekten.

e voedingswaarde van chilipepers

Gelukkig hoef je niet helemaal naar Mexico, Korea of Suriname om het beste te halen uit al die verschillende soorten chilipepers. Alle verschillende soorten bevatten namelijk over het algemeen dezelfde nutriënten. Een enorme dosis antioxidanten, mineralen en vitamine A en vitamine C en dat komt tegen een lage prijs namelijk met vrijwel geen suikers en koolhydraten en geen greintje cholesterol.

Vitamine C wordt veelal geassocieerd met een snelle, gezonde spijsvertering, het aanmaken van spierweefsel, de biosynthese van neurotransmitters, een verbetering van het immuunsysteem, ijzer-absorptie en de snelle heling van wonden. Hiernaast is het ook benodigd voor het behouden van een gezonde huid en gezonde tanden en botten.

Capsaïcine

Het nutriënt dat de hete peper nu echt zo bijzonder maakt is capsaïcine. Dit stofje zorgt voor de pittigheid van de pepers. Het is hetzelfde krachtige stofje dat wordt verwerkt in pijnstillende crèmes. Capsaïcine bevindt zich voornamelijk in het stukje weefsel dat de zaadjes vasthoud (niet in de zaden zoals veel mensen denken).

Chilipepers en gewichtsverlies

Hoewel de uitgevoerde onderzoeken nog onvoldoende bewijs hebben om te bevestigen dat rode pepers daadwerkelijk helpen gewicht te verliezen, zijn er een aantal hypotheses gesteld. De hete sensatie op je mond zou er volgens sommige onderzoekers toe bijdragen dat de honger wordt gestild. Door een student werd zelfs een heel dieet ontwikkelt. Deze student afkomstig uit Maryland en de schrijver van ‘The Hot Sauce Diet: A Journey in Behavior Modification’, merkte dat door chilisaus toe te voegen aan zijn eten, hij meer water ging drinken. Door het drinken van voldoende water at hij ook minder en viel hij effectief af. Of dit de gezondste manier is om gewicht te verliezen is echter niet te zeggen. Immers, veel chili sauzen gaan ook gepaard met veel toegevoegde suikers.

Let op!

De pepers zetten je lippen in brand en dat kan voor sommige mensen een prettige ervaring zijn en voor anderen een wat minder comfortabele ervaring. Hiernaast beïnvloed de hitte ook je vermogen om te proeven. Goed nieuws voor mensen die niet zo goed kunnen koken, maar slecht nieuws als je werkt als chef in een sterrenrestaurant. Tot slot kunnen de hete pepers de gevoelige maagjes onder ons flink in de war gooien. Niet iedereen kan er goed tegen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP