Insectenolie: een duurzame bron van omega-3
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Heb je ze al in de schappen zien liggen van de Albert Heijn? Sprinkhanen, meelwormen en keverlarven worden al door enkele grote supermarktketen aangeboden als een gezonde snack tussendoor. Lekker hoor. Deze knerpende kriebels werden eerder al geprezen om hun grote hoeveelheid eiwitten, maar blijken na onderzoek aan de Wageningen Universiteit ook een goeie en duurzame bron te vormen voor omega-3. Vis is passé, waarom niet gewoon kakkerlakken proberen?

Per toeval ontdekt

Tzompa Sosa is druk met een onderzoek naar vetten in melk en laat uit nieuwsgierigheid dezelfde analyses eens los op de eiwitextractie uit insecten die zijn collega nog over had. Alsof het zo had moeten zijn, stuitte Sosa per toeval op het feit dat de oliën uit de insecten een hele hoop vetzuren bevatten: zowel verzadigde als onverzadigde vetten. Hij haalde onder meer oliën uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken en sprinkhanen.

Een duurzame bron van vetzuren

Vandaag de dag is nog altijd vis doorgaans de bron van gezonde omega-3 vetzuren. Het vetzuur uit de visjes wordt hierbij toegevoegd aan levensmiddelen of in capsules gestopt. Het is echter niet altijd de meest duurzame bron van eiwitten. De insecten vormen volgens Tzompa Sosa daarom een duurzaam alternatief. De insecten maken het vetzuur namelijk zelf aan en leven op plantaardig afval. In de toekomst zullen deze vieze kruipers daarom naar verwachting door steeds meer mensen enorm worden gewaardeerd.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudige, onverzadigde vetzuren. De meest bekende vetzuren, EPA en DHA, zijn afkomstig van vetzuren die uit vis wordt gewonnen. Omega 3 speelt een belangrijke rol in het lichaam door het te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Ook zijn deze vetzuren van groot belang voor de gezondheid van het brein. Mogelijk zou het aanvullend slikken van suppletie kunnen fungeren als hulpmiddel bij slecht leergedrag, depressiviteit en dementie, maar de onderzoeksresultaten hebben dit nog onvoldoende bewezen. Tijdens de zwangerschap spelen omega 3 vetzuren een belangrijke rol in het goed ontwikkelen van het brein van het kind. Via de borstvoeding verkrijgt de baby deze gezonde vetten binnen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP