Koolhydraten vs. Vetten: wat vormt de beste brandstof?
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

We weten allemaal dat een gezond en gebalanceerd dieet voor de echte atleten onmisbaar is om te blijven presteren. Als het neer komt op duursporters of sporten van hoge intensiteit zijn ook veelal calorieën de brandstof die de atleet nodig heeft om de training of races vol te houden. Of we deze calorieën het beste kunnen halen uit vetten of uit koolhydraten, is bij veel atleten nog niet helemaal duidelijk. Met de huidige angst voor koolhydraten uit graanproducten kiezen veel atleten voor een dieet met veel vet en weinig koolhydraten, maar is dit wel de beste manier?

Koolhydraten vs. Vetten tijdens het sporten

Hoewel het lichaam zowel koolhydraten als vetten kan opslaan om later te gebruiken als brandstof, worden koolhydraten uit graanproducten veelal als efficiënter beschouwd, omdat het lichaam deze het snelst weet om te zetten in energie. Over vetten valt echter ook wel wat positiefs te zeggen. Dit is namelijk een brandstof die langzaam verbrand en door het lichaam bijna eindeloos is te gebruiken in tegenstelling tot andere koolhydraten. Dit maakt vetten als brandstof een hele aantrekkelijke optie voor duurtrainers of renners en fietsers in wedstrijden.

Koolhydraten of vet als brandstof: de beste strategie

Als je doel het verbeteren van je atletische performance is, is het wijs om datgene te volgen dat al zo lang wetenschappelijk is onderbouwd. Koolhydraten worden sneller door het lichaam omgezet in energie. Dit is dan ook precies de reden waarom koolhydraten al zo lang door atleten wordt gebruikt om hun atletische prestaties te verbeteren. Toch is het van belang verschillende vet-en-koolhydratenratio’s uit te proberen om erachter te komen wat bij jou als individu het beste past.

Verbetering van atletische prestaties

Naarmate je meer traint, kan het lichaam efficiënter omgaan met het verbruiken van de vetopslag in het lichaam als brandstof voor energie. Echter, Louise Burke, onderzoeker en hoofd van sportnutritie aan de Australian Sports Commission, geeft aan dat het bij lange na nog niet is aangetoond dat het eten van een dieet hoog in vetten en laag in koolhydraten ook daadwerkelijk zorgt voor een betere atletische prestatie.

Dit is wat we wél weten

Vandaag de dag ontbreken er studies die groot en consistent genoeg zijn in resultaten om aan te tonen wat het effect van een dieet hoog in vetten en laag in koolhydraten doet voor atletische prestaties. Het is daarom van belang dat je vasthoud aan datgene wat wetenschappelijk is onderbouwd: een dieet rijk aan koolhydraten, vetten en eiwitten er rekening mee houdend dat de benodigde hoeveelheden per categorie sterk afhankelijk zijn van de sport die je beoefend, wat je geslacht is en wat de omgevingsfactoren zijn die een rol spelen bij de sport. Onvoldoende voeding leidt tot vermoeidheid, een sloom herstel van de spieren en een hogere kans op blessures.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP