Teveel is niet goed, met niets eigenlijk. En hoewel je legerofficier van een personal trainer misschien met termen smijt als ‘no pain, no gain’ en ‘pain is weakness leaving the body’, moet er wel rekening mee gehouden worden dat pijn ook een signaal kan betekenen van je lichaam die om rust vraagt. Maar hoe weet je nou dat je gewoon even door die pijnsteek heen moet of dat je per direct rust moet nemen? En wat betekent dat zweverige ‘luisteren naar je lichaam’ nu eigenlijk?
Een ding weten we zeker: sporten is goed voor je! Nou ja, de juiste hoeveelheid en met de juiste intensiteit dan. De uitdaging is in je sportieve enthousiasme de gulden middenweg te vinden tussen wanneer voldoende daadwerkelijk voldoende is en wanneer je te ver gaat. Het goeie nieuws is dat je lichaam het antwoord weet op deze hamvragen. We moeten nu alleen nog ons brein trainen deze signalen vanuit het lichaam te leren herkennen.
Signalen negeren
Het is begrijpelijk dat je denkt dat blessures door het sporten gewoon een misstap zijn op die loopband of een verkeerde beweging tijdens het gewicht heffen. Toch is er een goeie kans dat je lichaam je allang gewaarschuwd had voordat je door je rug of enkel ging. Tuurlijk, een goeie work-out gaat veelal gepaard met een beetje spierpijn en wat vermoeidheid, maar in staat zijn om de meer serieuze pijntjes te herkennen, kan een hoop ernstigere blessures in de toekomst voorkomen. Het is gemakkelijker te luisteren naar het lichaam als we weten waarnaar we op zoek zijn. De volgende 3 alarmbellen, zijn de meest voorkomende signalen die je lichaam afgeeft dat het tijd wordt om even rustig aan te doen.
1. Teveel trainen
Als je te intensief en te vaak traint zonder voldoende rust te nemen tussen de sessies door, is er een vergrote kans op blessures. Symptomen die kunnen voorkomen die jou kunnen vertellen dat je te hart traint en te vaak, zijn bijvoorbeeld langdurige vermoeidheid en pijnlijke spieren. Hiernaast kun je, ondanks de vermoeidheid, moeite hebben in slaap te komen, kom je maar moeilijk van die vervelende verkoudheid af en in de extreemste gevallen kun je zelfs last hebben van grote fluctuaties in je hartslag.
Hoewel er geen testjes bestaan die je vertellen dat je te intensief en te vaak hebt getraind, kun je letten op de bovenstaande symptomen. Hiernaast kun je een hartslagmeter gebruiken om erachter te komen of er sprake is van fluctuaties. Je kunt dit op twee manieren met een hartmeter vaststellen. Allereerst kun je opletten of je hartslag als je rust houdt hoger is dan normaal. Hiernaast kan het ook zo zijn dat je door teveel en te hard trainen je hartslag bij een intensieve work-out zich slechts langzaam verhoogt.
2. Blessures
Het stevig intapen van je knie en het slikken van een goeie dosis ibuprofen is voor veel mensen genoeg heling om door te gaan met de gebruikelijke trainingssessie. Toch is het onverstandig om door te blijven trainen als je al geruime tijd last hebt van een niet-zo erge, maar zeurende pijn. Probeer eerst eens te erkennen dat er sprake is van een probleem, hoe klein het pijntje ook lijkt. Probeer daarna net lang genoeg je rust te nemen opdat je er weer goed bovenop bent.
In de meeste gevallen worden de pijntjes veroorzaakt door een stijfheid in de weefsels tussen de spieren en de gewrichten. Dit leidt tot pijnt bij het bewegen en een gebrek aan bewegelijkheid van de spieren. Een paar simpele oefeningen met een foam roller kunnen de stijve spieren veelal weer soepel maken. Na het laten rusten en regelmatig strekken van de pijnlijke spieren moet de pijn snel weer weg nemen en jou weer helemaal klaar maken voor je volgende work-out.
3. Slecht slapen
Een gebrek aan slaap of een gebrek aan kwalitatief goeie slaap, kan enorme problemen veroorzaken voor je lichaam, je fitness routines en je algehele gezondheid. En een gebrek aan slaap alleen heeft ook gevolgen op bijvoorbeeld je stresshormonen die pieken en het opwekken van slechte eetgewoontes. ‘Energiecrashes’ en de dipjes die hiermee gepaard gaan worden immers aangevuld met cafeïne en suikers.
Iedereen heeft wel eens last van een slapeloze nacht, maar aandachtig observeren hoe vaak je het moeilijk vind om in slaap te komen. Ook kan je proberen te observeren hoe vaak je per nacht wakker wordt. Als je observeert dat je regelmatig honger hebt, vaak een slecht humeur hebt of problemen ondervindt om je goed te kunnen concentreren, heb je misschien last van slaapproblemen die serieuze aandacht vereisen. Het kan enige tijd duren voordat je je slaap effectief hebt ingehaald. Probeer daarom elke avond een uurtje extra mee te pakken tot je weer helemaal de oude ben. Probeer je daarna te richten op een gezond dieet waarbij je eiwitten gebruikt om jezelf te vullen in plaats van suikers. Drinkn voldoende water en drink zo min mogelijk koffie.
Concluderende woorden
Al multi-taskent het leven door, vergeten we vaak voor onszelf te zorgen. Uurtjes slaap worden ingeleverd voor het beantwoorden van die dringende mails, ongezonde, vette hap vervangt de middaglunch en om vier uur wagen we ons aan de energiedrankjes. Toch kunnen die paar extra keren dat we iets beter op onze slaap of op ons eetgedrag letten en we goed in de gaten houden hoe ons lichaam reageert op regelmatig sporten, gebruik om de ergst blessures te voorkomen en de helingstijd te verkorten.