Lysine en lipblaasjes
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Heb je een sollicitatie, een eerste date, een bruiloft of komt je diploma-uitreiking eraan. Dan zit je niet te wachten op een enorme lipblaasjesuitbraak op je bovenlip. Weinig zoenwaardig en het siert het gezicht ook niet echt. Bovendien jeukt het, brand het en het ergste van alles: het is een virus dus kom je er nooit echt vanaf. Nu het goede nieuws! Steeds meer studies tonen aan dat het verschijnen van de lipblaasjes te maken heeft met een rijk in arginine en laag in lysine. Er valt dus wel wat tegen te doen!

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid in de mond of rondom de lippen dat brand en jeukt. Er ontstaan kleine blaasjes op de plek van de infectie die na enkele dagen veranderen in een korstje. Je kan er wel 1 tot 2 weken last van hebben en terwijl je nog in de blaasjesfase zit, is het ook nog eens overdraagbaar op andere plekken rond jou mond of die van een ander. Het wordt namelijk veroorzaakt door een virus die maar liefst 7 op 10 mensen van jongs af aan al bezit. Dit herpesvirus wordt actief zodra je immuunsysteem achteruit gaat. Ook zonlicht, koorts, menstruatie of stress kunnen het virus activeren.

Arginine en lysine balanceren

Onderzoek uitgevoerd aan de University of Maryland Medical Center argumenteert dat een te grote hoeveelheid aan het aminozuur arginine in je dieet kan zorgen voor uitbraken van lipblaasjes. Arginine stimuleert groeihormonen in het lichaam waarvan wordt beweerd dat dit de uitbraken van de lipblaasjes veroorzaken. Lysine werkt deze stoffen juist tegen. Er wordt daarom aangeraden aan mensen die regelmatig last hebben van een koortslip om hun dieet na te gaan en bij te houden hoeveel zij aan arginine en lysine op een dag innemen. Ook kan voor iemand die veel last heeft van lipblaasjes voorgeschreven worden om gebruik te maken van aanvullende lysinesupplementen.

Voeding met arginine

Wij suggereren niet dat je voeding dat arginine bevat helemaal moet afzweren, wel kun je, als je vaak last hebt van een koortslip, ervoor kiezen om je dieet enigszins aan te passen. Arginine is een semi-essentieel aminozuur en dit betekent dat het zowel via de voeding kan worden ingenomen als door het lichaam kan worden geproduceerd. Het zit voornamelijk in noten, zaden, chocola, kokosnoot, rozijnen, gelatine, volgranen zoals havermout, linzen, waterkers en spinazie. Ook komt het voor in veel zuivelproducten, maar omdat de hoeveelheid lysine in de meeste zuivelproducten hoger is dan arginine, vormen deze producten vaak geen probleem.

Voeding met lysine

Lysine is een niet-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam het stofje niet aanmaakt en je het middels je dieet binnen moet krijgen. Lysine is terug te vinden vleesproducten zoals varkensvlees, rundvlees en gevogelte. Het is ook terug te vinden in tonijn en zalm. Voor de vegetariërs zijn er alternatieve opties kaas, eieren, melk en yoghurt en als je veganist bent en op zoek naar een goede dosering lysine kun je noten en zaden eten zoals pinda’s en zonnebloempitten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP