Voorts is lysine nodig voor opbouw van collageen. Dit is het belangrijkste bestanddeel van bindweefsel. Lysine heeft dus vele functies in het menselijk lichaam.
Dit is een groep van weefsels die organen, bloedvaten, ingewanden, spieren en botten omhult en onderling met elkaar verbindt. Bindweefsel voorziet eveneens de huid van binnenuit steun. Een tekort aan lysine leidt o.a. tot groeiproblemen, een verminderde weerstand en een verhoogde calciumuitscheiding via de urine.
Onderzoek
Een adequate lysinevoorziening zou dan ook helpen om botontkalking te kunnen voorkomen. Zeer recent is ontdekt dat lysine een zeer gunstig effect heeft op de infectieziekte herpes simplex. De beste resultaten worden geboekt bij lipblaasjes (herpes type I). Tijdens een uitgebreid onderzoek kreeg een groot aantal patiënten 1 tot 2 gram lysine per dag toegediend.
Bij 80% van de deelnemers leidde dit tot een opvallende afname van de aanvallen en symptomen. Bij mensen met herpes genitalis (herpes type II) lag het succespercentage beduidend lager. Deze vorm van herpes uit zich in de vorm vochtblaasjes aan de uitwendige geslachtsdelen.
Lysine tegen herpes infectie
Zowel herpes type I als type II zijn moeilijk te bestrijden, omdat het virus zich na een aanval terugtrekt in de zenuwcellen. Daar is het onbereikbaar voor het afweermechanisme van ons lichaam. In geval van stress, spanningen of een verminderde weerstand zal het virus uit haar schuilplaats tevoorschijn komen en voor nieuwe problemen zorgen.
Verschijningsvormen Lysine
Komt in dierlijk voedsel o.a. voor in: zuivelproducten, vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren. Dit aminozuur komt in plantaardig voedsel o.a. voor in: biergist, bonen, tarwekiemen, havervlokken, noten, peulvruchten, taugé.
Wordt gebruikt voor:
- vermindert de kans op infecties
- bevordert het herstel van beschadigd weefsel
- helpt bij het bestrijden van herpes