We eten met onze ogen. Geen wonder dat de ‘mason jar’ maaltijden steeds hipper worden. De schattige potjes laten ons alle texturen, kleuren en lagen aan voeding zien nog voordat je een hap neemt. Bovendien zijn ze gemakkelijk te maken en draagbaar in die kleine handtas die je elke ochtend meeneemt naar het werk. Hoewel de meeste potten begonnen met recepten voor koekjes, zijn er nu ook recepten beschikbaar voor een ontbijt ‘on the road’ of zelfs lunchopties. Of je de potten nu gebruikt om je maaltijd te bewaren, te transporteren of om je maaltijd door elkaar te schudden, hier zijn een aantal recepten die je kunnen inspireren.
1. Pap met amandelmelk en honing (goed voor 2 potjes)
Dit is een gemakkelijk en smaakvol ontbijt die je de dag ervoor klaar kunt maken en mee kunt nemen als je een haastige ochtend met ontbijt in de trein voor de boeg hebt.
Benodigdheden:
150 Gram quinoa
250 Ml amandelmelk
1 Theelepel vanille extract
Een snufje nootmuskaat
Een snufje zout
1 Eetlepel amandelboter
1 Eetlepel honing
Blauwe bessen of frambozen
Bereidingswijze:
Plaats gekookte quinoa en de helft van de amandelmelk in een blender en mix het tot een egale massa. Giet het mengsel nu in een steelpannetje en voeg de andere helft van de amandelmelk, vanille, nootmuskaat en een snufje zout toe tot het begint te bubbelen. Voeg zodra het bubbelt de amandelboter toe. Giet het in je ‘mason jar’ en dresseer het met wat honing en verse besjes.
2. Romige salade met appel en kip (goed voor 8 potjes)
Een heerlijk lunchgerecht voor als je die ouderwetse boterham met pindakaas een keer goed zat bent. Neem het mee naar je werk en schud de dressing handig door de salade door middel van de ‘mason jar’ die je gebruikt!
Benodigdheden:
2 Kipfiletjes
2 Eetlepels mayonnaise
2 Eetlepels Griekse yoghurt
2 Selderijstengels
Een snufje zout
Zwarte peper
Tijm
2 Kleine, groene appels
1 Eetlepel cranberries
Een handje cashewnoten
Bereidingswijze:
Gril de kipfilet in een grilpan gedurende 7 minuten of tot de filet volledig gaar is. Laat de kip vijf minuutjes rusten en snijd het dan in kleine reepjes. Roer in een kommetje de mayonaise, Griekse yoghurt, zout en peper door elkaar en roer de selderij en tijm erdoorheen. Maak nu lagen in je ‘mason jar’. Begin met de kip, gevolgd door groene appel, cashews, cranberries en als laatste de dressing.
Garnalensalade met kokos- pindasaus
Het creëren van laagjes aan antioxidant-rijke groenten en garnalen is een heerlijke en gezonde manier om van je salade te genieten. Deze salade zit niet alleen vol vitaminen en vezels, maar balanceert ook eiwitten, koolhydraten en vetten perfect met elkaar. Een romige saus gemaakt van pindakaas (gezonde vetten voor het hart), kokosmelk, knoflook en een drupje sojasaus en honing bindt alle ingrediënten in deze salade mooi samen. Honger? Probeer het uit!
Benodigdheden:
25 Milliliter kokosmelk (light)
2 Eetlepels pindakaas
2 Eetlepels sojasaus
1 Eetlepel honing
2 Gerapste knoflookteentjes
1 Theelepel limoensap
Een handje voorgekookte garnalen
2 Eetlepels sojabonen
1 Rode paprika
1 Gele paprika
1 wortel
Een portie basmatierijst
Koriander
Bereidingswijze:
Maak de saus door de eerste 7 ingredienten in een steelpannetje te verwarmen. Voeg meer limoensap toe naar smaak. Maak nu laagjes van de saus (als eerste laag), garnalen, sojabonen, bruine rijst, rode en gele paprika, wortel en koriander in de mason jars. Als je klaar bent om je salade op te peuzelen, hoef je alleen het potje maar flink te schudden om de pindasaus gelijkmatig door je salade te mengen. Leuk en lekker!