Als het verliezen van gewicht een open boek zou zijn, zou het obesitasprobleem in de wereld al snel geëlimineerd worden. Als het gewichtsverlies een van jou belangrijke doelen in het leven is, heb je misschien al geworsteld met conflicterend advies van vrienden en familie. Moet je overstappen op een dieet hoog in eiwitten of juist hoog in vetten. Moet die Griekse yoghurt je nieuwe, gezonde snack worden of moet je helemaal stoppen met de zuivelproducten. Perfect Body sprak een aantal experts over de misverstanden die ontstaan door een aantal slechte tips voor gewichtsverlies.
Mythe 1: Van koolhydraten word je dik, punt
Sommige mensen leggen de ogenschijnlijk onveranderlijke link tussen koolhydraten en toename in gewicht vast. Hoewel het misschien voelt dat de koolhydraten flink aanzetten, is dit lang niet altijd het geval. De reden dat mensen veelal koolhydraten met gewichtstoename associëren, is omdat het zo gemakkelijk is om er teveel van te eten wat ervoor zorgt dat je in gewicht aankomt. Om deze geniepige list te voorkomen, kun je het beste overstappen tot volgranen producten, groenten en bonen. Deze producten bevatten naast koolhydraten veelal ook een goeie hoeveelheid vezels en velen vitaminen en mineralen. Ook voel je je sneller vol. Een goede deal, toch?
Mythe 2: Een keertje zondigen kan absoluut niet
Gelukkig worden mensen tegenwoordig steeds ouder en blijven ze langer gezond, want kun je je voorstellen dat je je favoriete voedsel tientallen jaren nooit meer aanraakt? Dat lijkt een wel erg onrealistisch streven. Veel diëtisten geloven dat geen enkel voedingsproduct uit je leven verbannen hoeft te worden en het gemakkelijk verweven kan worden in je dieet zolang je er maar niet teveel van eet. Als je ergens echt goede trek in hebt, ga dan lekker zitten, geniet van je momentje en ga daarna weer verder met je leven.
Als je niet gevoelig bent voor gluten, is er geen reden om producten met gluten erin te verbannen uit je leven. Tuurlijk zal je in het begin wat gewicht verliezen. Je stopt immers met het eten van pizza, bagels, pasta en andere glutenrijke producten, maar het zal niets doen voor het verlies van gewicht op de lange termijn. Bovendien vinden de meeste mensen manieren om de bovengenoemde producten en de calorieën die ermee gepaard gaan weer in hun leven te introduceren door middel van het kopen van de glutenvrije varianten.
Mythe 4: Het nummertje op de schaal is je gezondheidsindicator
Het gewicht is al jarenlang een manier voor een dokter of diëtist om je te laten weten of je in een risicogroep zit van bepaalde met leefstijl geassocieerde aandoeningen, maar een indicator voor de algehele gezondheid is het zeer zeker niet! Iemand die volgens de BSI buiten zijn ´normale´ streefgewicht valt, maar een gezonde leefstijl aanhoudt, kan gezonder zijn dan iemand die voldoet aan zijn streefgewicht, maar nooit sport en slecht eet.
Mythe 5: Producten laag in vetten of zonder vetten zijn beter voor je dan de gewone variant
De meeste bewerkte voedingsproducten laag in vetten of zonder vetten, bevatten ongeveer eenzelfde aantal calorieën als de volvette versies of misschien zelfs meer. Om het verlies in smaak en de textuur die ontstaat bij het verder bewerken van deze producten te compenseren, zullen producenten suiker, bloem, zout en andere ongezonde middelen toevoegen aan het product. Probeer daarom altijd de labels op de verpakkingen goed te lezen om erachter te komen hoeveel calorieën er per portie in het product zitten.
Mythe 6: Sport op intens niveau, anders telt het niet
Sporten komt voor in velen vormen en lang niet alle sporten doen je naar adem happen en je shirt doorweken. Sporten hoeft daarom niet altijd dat intensieve uurtje in de gym te zijn. Laat de hond uit, ga hiken, neem een dansles of maak je huis schoon. Alles telt!
Mythe 7: Er is niks mis met het elimineren van een voedselgroep in je dieet
Hoewel sommige mensen door omstandigheden gedwongen zijn om bepaalde voedselgroepen uit hun leven te bannen, is het niet raadzaam dit te doen als je geen last hebt van een intolerantie voor gluten of lactose. Een gezond dieet wordt niet bepaald door een bepaalde voedselgroep, maar door een grote variëteit en een goede balans aan alle voedselgroepen. Je lichaam heeft vetten, eiwitten en juist die koolhydraten nodig om te functioneren. Het verbannen van een van deze componenten kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en kan gewichtsverlies door het lichaam zelfs verhinderen doordat het niet goed functioneert.
Mythe 8: Het overslaan van een maaltijd is een prima manier om gewicht te verliezen
Minder eten, betekent minder calorieën wat weer gelijk staat aan gewichtsverlies, toch? Hoewel het erg logisch klinkt, is het gelukkig niet hoe het lichaam in elkaar steekt. Mensen die maaltijden overslaan, zullen zich gedurende de dag hongeriger voelen en laten zij precies op die momenten nu gemiddeld twee keer zoveel eten dan gewoonlijk. Veel effectiever voor gewichtsverlies is het regelmatig eten van kleine porties. Op deze manier blijft je energie gedurende de hele dag op peil, hou je je suikerspiegel op niveau en voel je je vol waardoor je geen slechte voedingskeuzes maakt zodra de hongergevoelens toeslaan.
Mythe 9: Geen calorieën in je koffie? Dan neem je toch een zoetje?
Een gezonde vervanger van suiker met nul komma nul calorieën. Het lijkt te goed om waar te zijn, en dat is het ook. Als er een verlangen ontstaat voor suiker, is dat het gevolg van een chemische reactie die ontstaat in het brein. Onderzoek heeft helaas aangetoond dat het brein bij deze chemische reactie geen onderscheid maakt tussen ´echte´ suiker en zijn ´gezonde´ vervanger. Het proberen te temmen van je suikerzoete verlangen met ´caloriearme´ suiker zal dus niet helpen. Deze onverzadigde ´sugar craving´ zal leiden tot het overeten van zoete dingen. Ook is het belangrijk te onthouden dat als iets kunstmatig gezoet is dat dit niet betekent dat het product als geheel geen calorieën meer bevat.
Mythe 10: Je kan alles eten wat je wilt als je maar voldoende sport
Balans, balans, balans, we blijven het zeggen. Je kunt een slecht dieet er niet af sporten en de consequenties van dit slechte dieet ook niet. Ook kun je een tekort aan sporten er niet uit dieèten. Een gezonde leefstijl wordt gevoed door een gevarieerd dieet en voldoende sporten en (zie mythe 3) af en toe een zondigen met mate.