Negatieve calorieën en hun rol in gewichtsverlies
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Zou het niet fantastisch zijn als je gewicht kon verliezen door te eten? Dat is de gedachte achter de voedingsproducten met ‘negatieve calorieën’. Simpel gezegd: deze producten bevatten zo weinig calorieën dat je ze alweer kwijt bent nog voor je het eten volledig heb fijngekauwd. Klinkt goed, maar kunnen deze producten je ook helpen in je streven naar gewichtsverlies?

Negatieve calorieën en gewichtsverlies

Achter de beweringen dat negatieve calorieën kunnen bijdragen aan gewichtsverlies zitten geen ellenlange onderzoeksrapporten verbonden, maar gewoon domweg redeneren. Om deze redenen twijfelen ook veel mensen aan het effect van de negatieve calorieën op het lichaam.

1. Je verbrand meer calorieën dan je eet
Voedingsproducten met anti-calorieën zijn veelal laag in calorieën en zitten bomvol in water en vezels. Het zijn dan ook veelal de producten die we in het dagelijks leven al labelen als ‘gezond’. Denk hierbij aan bepaalde soorten groenten en fruit. Water zorgt voor extra volume aan een voedingsproduct, maar voegt geen calorieën toe en hoewel vezels vallen onder koolhydraten, zo luidt de logische redenering, zijn ze moeilijk verteerbaar en onttrekt je lichaam hier moeilijker calorieën van. Bovendien zijn producten hoog in vezels lastiger fijn te kauwen en ook dat zou zorgen voor het verbranden van meer calorieën tijdens het kauwen dan je in feite eet.

Voorbeelden van producten met ‘anti-calorieën’:
– Fruitsoorten: blauwe bessen, citrusvruchten, meloenen, appels, perziken, druiven, abrikozen, nectarines, kersen en pruimen.
– Groenten: selderij, sla, uien, broccoli, bloemkool, spinazie, komkommer, bieten, wortels, groene bonen, spinazie, sojabonen en soorten knollen.
– Overig: popcorn, rijstkoekjes, bulgur en eiwitten.

2. Je voelt je voller en zal minder eten
Het volume uit water en vezels voegt weinig calorieën toe aan het lichaam, maar zorgen er wel voor dat je geruime tijd vol zit. Om deze reden zou je de ‘lege calorieën’ uit ongezonde snacks sneller links laten liggen.

Kanttekeningen

De Academy of Nutrition and Dietetica spreekt dit in hun onderzoek het fenomeen van anti-calorieën tegen. Volgens hun onderzoek verbrand je met het eten en verteren van je eten veel minder dan je denkt. 5 tot 15% van de calorieën die je eet worden door het eten en verteren verbrand. Dit maakt ongeveer 100 tot 300 calorieën per dag op. Dat is een stuk minder aan calorieën dan die grote kom druiven die je tijdens het kijken van een film naar binnen werkt.

Het is van belang dat je groenten en fruit kiest voor het behouden van een gebalanceerd dieet en het feit dat vezels je een vol gevoel geven is ook absoluut correct en kan helpen in gewichtsverlies. Echter, als je de juiste porties overschrijd, kan het eten van deze producten nog altijd leiden tot overgewicht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP