Omgaan met voedingschaamte
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Er zijn genoeg dingen in de wereld die ons nerveus maken. Die dikke, harige spin in de hoek van je kamer of die horrorfilm die je gisteravond de hele nacht heeft wakker gehouden. Voor sommige mensen is een slechte voedingskeuze een van de grootste angsten. Toch zou dit niet moeten hoeven. We moeten voedsel kunnen eten zonder ons schuldig, angstig of beschaamd te voelen.

Elimineren of met mate?

Toegegeven, sommige voedingsproducten hebben een grotere voedingswaarde dan anderen, maar dat maakt deze producten niet meteen de beste en al het andere het slechtste wat je kunt kiezen. In theorie hoef je daarom alleen te vrezen voor het soort voeding waar je allergisch voor bent of die de houdbaarheidsdatum zijn gepasseerd.

Toch hebben verscheidenen ‘voedingsexperts’ een cultuur van voedselschaamte gecreëerd. Suiker, gluten en vetten worden het meest bekritiseerd en moet je het liefst compleet en permanent elimineren uit je dieet. Hier is een nieuwtje: als je al het suiker permanent uit je dieet zou verwijderen, zou je een leven lang alleen vlees en olie moeten eten. Jawel, fruit, groenten, zuivel en granen bevatten allemaal suikers. En hoe zit het met gluten? Dit is het eiwit gevonden in havermout, rogge, tarwe en gerst wat zal betekenen dat je een tekort zal oplopen aan eiwitten, vezels en vitamine-B.

Tot slot, iedereen die chronische angstgevoelens voor vetten heeft ontwikkeld, willen we graag helpen herinneren dat het niet alleen een goede bron is van calorieën, maar ook van energie en dat essentiële vetzuren zoals Omega-3 ook van groot belang zijn voor de goede werking van je zenuwstelsel. Bovendien is het van groot belang voor het rondbrengen van vitaminen A, D, E en K via de bloedstroom die oplosbaar zijn in vet. Voor alles geldt dus: geniet, maar eet met mate om de juiste nutriënten binnen te krijgen, maar geen overdaad aan calorieën.

Ingrediënt-schaamte

Bewerkte voedingsproducten en koolhydraten staan op iedereens angstenlijstje, maar dit is nergens voor nodig. Het is waar dat in veel bewerkte voedingsproducten veel zouten zijn toegevoegd, maar zolang je met mate deze producten verwerkt in je voeding en ervoor zorgt dat je ook regelmatig met verse ingrediënten kookt, is er niks aan de hand. Hiernaast kun je de toegevoegde zouten in bijvoorbeeld hakpotjes drastisch verminderen door bonen en andere groente af te spoelen onder water voordat je de ze kookt. De grootste hoeveelheid zout zit dan in de gootsteen, niet in je lichaam. Ook de gehate koolhydraten zijn relatief onschuldig zolang je ze in mate neemt en op zoek gaat naar de koolhydraten rijk in vezels. Zo krijg je de meeste nutriënten voor je koolhydraten.

De gouden regel is nog altijd gevarieerd eten, eten met mate en voldoende sporten. Dan kunnen we de gevoelens van angst achter ons laten en gewoon eens lekker genieten van ons eten! No shame!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP