Misselijk, vreetbuien en vreselijke pijn in de onderrug. Als je dacht dat alleen vrouwen deze zwangerschapskwaaltjes moesten verdragen, dan heb je het goed mis. Is jou vriend of man een sympathieke medelever? Dan is de kans groot dat hij jou spotlight steelt en jou zwangerschapskwaaltjes deelt.
Het couvade-syndroom
Hoewel er veelal over wordt gegrapt, komt het couvade-syndroom, waarin mannen dezelfde zwangerschapskwaaltjes krijgen als hun vrouw, toch regelmatig voor. Mannen krijgen gedurende de zwangerschap van de vrouw een of meerdere van dezelfde kwaaltjes als de vrouw. Geen zorgen heren, het heeft niks te maken met melk afscheiding, of het krijgen van grotere borsten. Het gaat hierbij om mildere zwangerschapskwalen zoals ochtendmisselijkheid, pijn in de onderrug en zelfs het overnemen van vreetbuien. Extreme vormen van het couvade-syndroom komen nauwelijks voor.
Oorzaken couvade-syndroom
Als jij een super lieve, medelevende vriend hebt, dan is de kans groot dat dit medeleven zich uit in fysieke verschijnselen. Het couvade-syndroom komt namelijk voor bij mannen die tijdens de zwangerschap van de vrouw veel stress ervaren en erg met de vrouw meeleven. Hierbij zijn mannen van koppels met vruchtbaarheidsproblemen of miskramen het meest kwetsbaar. Veelal is er sprake van een biologische of hormonale verklaring, maar er zijn ook theorieën over dat het syndroom een psychologische oorzaak heeft.
De psychologische reden van het couvade-syndroom is een milde vorm van aanstelleritus. De kerels hebben het gevoel dat ze tijdens de zwangerschap en de bevalling onnodig zijn en ontwikkelen vergelijkbare klachten om meer aandacht te krijgen. Een andere psychologische oorzaaak is dat de arme kerels zo erg meeleven met de dames dat ze de zwangerschapssymptomen overnemen.
Dan is er de biologische verklaring voor het vreemde verschijnsel. Tijdens de zwangerschap slaan de hormonen van de vrouw op hol, maar de hormoonhuishouding van de man kan ook veranderen. Het stresshormoon cortisol, het hormoon testosteron, oestrogeen en prolactine kunnen allemaal veranderen. Een verhoogd niveau van oestrogeen zorgt bij deze mannen bijvoorbeeld voor stemmingswisselingen en ochtendmisselijkheid en de andere hormonen veroorzaken weer andere kwaaltjes vergelijkbaar met zwangerschapskwalen.
Het syndroom komt overigens niet alleen voor bij de partner van de zwangere vrouw, maar kan ook voorkomen bij mensen die nauw met de zwangere dame zijn betrokken. Ook je beste vriendin of je schoonmoeder kan last krijgen van dezelfde zwangerschapskwalen als je vrouw of vriendin.
Couvade-syndroom checklist
Als je wilt nagaan of jij last hebt van een aandachtstekort, hormoonschommelingen of een chronisch overschot aan medeleven voor je arme zwangere vriendin of vrouw, maak dan gebruik van deze couvade-syndroom checklist. De verschijnselen onder mensen die leiden onder het couvade-syndroom kunnen heel verschillend zijn en ook de ernst van de verschijnselen kunnen per persoon verschillen. Ze kunnen onderverdeeld worden in fysieke en mentale symptomen:
Fysieke symptomen
– Ochtendmisselijkheid
– Vreetbuien
– Frequent urineren
– Constipatie
– Brandend maagzuur
– Toename in gewicht
– Pijn in de onderrug
Mentale symptomen
– Stemmingswisselingen door hormonale veranderingen
– Gevoelens van angst
– Gevoelens van depressie
– Een verlaagd libido
– Vergeetachtigheid
– Slaapproblemen
In de extreemste gevallen van het couvade-syndroom krijgen mannen opgezette borsten, een zwangerschapsbuikje of zelfs weeën. Ga hier maar niet vanuit heren, want het komt nauwelijks voor.
Hoe kom ik hier van af!?
Een constante craving naar chocolade en misselijkheid in de ochtend is voor veel kerels toch wel een deukje oplopen aan hun mannelijkheid. Maak je echter geen zorgen, de verschijnselen verdwijnen vaak vanzelf weer zodra de zwangerschap over is. Ook helpt het om over de situatie te praten. Probeer er eens achter te komen waarom je zo gestrest bent over de zwangerschap of waarom je het gevoel hebt dat je minder aandacht krijgt dan je zou willen.
Bij ernstige vormen van couvade-syndroom is het van belang even een dokter op te zoeken. Het is echter zo zeldzaam dat er niet echt een standaard behandeling beschikbaar is. Afhankelijk van wat je dokter vaststelt, zal je worden doorverwezen naar een psychische of medische behandeling.