Opmerkelijk: soort eetgerei bepaalt de eetlust
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Eerder hebben verscheidene studies al aangetoond dat de grootte en de kleur van het bord, de vorm van een glas, het type achtergrondmuziek en de sfeerverlichting allemaal van grote invloed zijn op hoe we de smaak van voedsel beleven en hoeveel we eten. Als dat allemaal al niet lastig genoeg is, heeft een nieuwe studie aan de University of Oxford nog een onderzoek uitgebracht waarin ook het type bestek dat je kiest ook bepaald hoe verzadigd je bent. Pick your weapons wisely!

Eetgerei beïnvloedt ons brein

Volgens onderzoeker Vanessa Harror zorgt het kiezen van een bepaald soort bestek ervoor dat je je bewuster bent van wat en hoeveel je eet. Zo bleek uit haar onderzoek dat het kiezen van een onbekende vork of het gebruik van eetstokjes (nog een onbekend gerei) de eetsnelheid doet afnemen en ons meer tijd geeft om de juiste voedingskeuzes te maken.

Verandering bestek zorgt voor een nieuwe ervaring

Mensen baseren de manier waarop ze de smaak van hun eten ervaren op voorgaande belevingen die ze bij het eten hadden. Het uitdagen van deze ervaringen door het introduceren van onbekende elementen zoals een ander soort bestek, verhoogt onze bewustwording van het eten en van de smaak en zorgt er ook voor dat we verzadigder raken. Dit geldt niet alleen voor een maaltijd, maar ook voor snacks. Zelfs als de voeding voor de rest hetzelfde blijft, zal een verandering in het bestek hier invloed op hebben.

Tip van de onderzoeker!

Probeer eens variaties uit in bestek en servies. Denk hierbij aan variaties in gewicht, vorm en kleur. Alles om jezelf enigszins te verassen tijdens het eten en de ervaring van het eten enigszins aan te passen waardoor je bewuster gaat eten. Ook kun je proberen nieuwe ingrediënten uit te proberen om de focus op het eten te versterken. Stop met eten op de automatische piloot!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP