Over ‘handverwarmende’ voedingsmiddelen
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Als het buiten vriest en het lichaam afkoelt, zal het lichaam er in eerste instantie voor zorgen dat het gebied rondom de organen goed warm blijft. Dit betekent dat de bloedcirculatie in je neus, oren en voeten en handen verminderd en ze koud worden. Dit is een normaal verschijnsel, maar als die koude handen en voeten zich eind mei nog steeds voordoen, is er misschien een andere onderliggende oorzaak. Gelukkig zijn er bepaalde groenten die je handen en voeten weer lekker kunnen opwarmen. Meer weten? Lees verder!

Mogelijke oorzaken van koude handen en voeten

De hormonen die worden aangemaakt door de schildklier vormen een grote rol in de temperatuurregulatie van het lichaam. De schildklier is immers verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling, doorbloeding en verhoging van warmteproductie. Als je schildklier traag werkt, is dit veelal als eerst op te merken aan de verandering in je lichaamstemperatuur. Een schildklier kan traag worden door verschillende aspecten uit je levensstijl zoals je voedingspatroon, maar ook door een aandoening zoals de ziekte van Hashimoto. Je kunt een vertraagde schildklier herkennen aan lichaamstemperatuur, maar ook aan vermoeidheid, constipatie, trage reflexen, een droge huid en een toename in gewicht. Check bij je dokter of dit misschien ten grondslag is aan je koude handen en voeten.

Voeding tegen koude handen en voeten

Bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze wordt verhoogd en je het warmer krijgt. De allerbekendste onder deze producten is hoogstwaarschijnlijk de hete peper. Dit product bevat capsaicine, een stofje die bloedcirculatie bevorderd en de lichaamstemperatuur zo verhoogt. Andere producten zijn bijvoorbeeld gember en kardemom.

De algemene regel is dat hoe langer het duurt voordat de groente volgroeid is, hoe groter de verwarmende werking ervan is. Dit betekent dat, over het algemeen, alle wintergroenten een verwarmende werking hebben en dat is maar goed ook! Dit geldt ook voor biologische groenten in vergelijking met kasgroenten die gestimuleerd worden sneller te groeien. Als je daarom eet wat er in dat betreffende seizoen groeit, zit je nooit verkeerd met je lichaamstemperatuur. Veelal zijn de verwarmende producten overigens droog, klein, rood of oranje van kleur. Denk hierbij aan producten als pompoen, kaneel, nootmuskaat, peper en rode paprika. Ook ui-achtigen en kolen (rode kool, witte kool, spruitjes en bloemkool) werken verwarmend.

Verwarmende specerijen

Zoals eerder aangegeven bestaan er ook specerijen die een verwarmend effect kunnen hebben op het lichaam. Naast gember, cayennepeper en kardemom, zorgt ook kurkuma, kaneel, komijn, kruidnagel, nootmuskaat, koriander en steranijs bij het opwarmen van je voeten en handen. Tot slot zorgt ook chocola voor een verwarmend effect. Kies hierbij wel voor goede kwaliteit pure chocola met een hoog percentage cacaobestanddelen, zodat je ook optimaal profiteert van alle voordelen die het eten van cacao met zich mee brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP