Over MNG en wat het te maken heeft met je lokale afhaalchinees
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Mis je een snufje ‘umami’ in je afhaalchinees? Dat komt dan misschien doordat de mononatriumglutamaat in bepaalde Chinese restaurants tegenwoordig wordt vermeden. Het zou het meest onheilige product zijn in de wereld van de moderne keuken, maar wat is nu echt het verhaal achter deze discussie? Perfectbody ging op onderzoek uit.

Wat is MNG?

Mononatriumglutamaat is een smaakmaker die in Japan is ontwikkeld in de 20ste eeuw. Het is verkrijgbaar als een soort wit poeder en komt van nature voor in eiwitrijke producten. In de Chinese keuken, waar het bekend staat als vet-sin, wordt het gebruikt om de voeding een hartigere smaak te geven (umami). Als goedkoop, smaakvol ingrediënt heeft het in 1950 zo zijn weg gevonden in de keukenkastjes van veel Chinese restaurants.

Hoe is de discussie ontstaan?

De discussie ontstond naar aanleiding van een brief die een Chinees-Amerikaanse dokter, Robert Ho Man Kwok, schreef naar de New England Journal of Medicine. In zijn brief vertelde hij dat hij iedere keer na het eten bij de Chinees, zijn nek enigszins gevoelloos werd. Dit gevoel verspreidde zich 15 tot 20 minuten na het eten van het Chinese voedsel ook naar de armen toe. Hij vertelde dat deze symptomen tot ongeveer 2 uur voortduurden.

Naar aanleiding van de brief werd zijn verschijnsel gelabeld als “Chinese Restaurant Syndrome”. Na uitgebreide onderzoeken te hebben gedaan waarin dieren werden getest, werd bevonden dat vet-sin de boosdoener was. Dit stofje zou schade aan het brein veroorzaken en bovendien nam het gewicht van de dieren aanzienlijk toe. Na ditzelfde onderzoek in muizen ook op apen te hebben gedaan, werd officieel vastgesteld dat deze stof verwijderd moest worden uit alle babyvoeding en verschenen er over het hele land bordjes met “No MSG” op de deuren van Chinese restaurants die wanhopig probeerden hun bedrijf op de been te houden.

Vandaag de dag, echter, zijn onderzoekers er nog steeds niet achter of MNG daadwerkelijk de oorzaak is van dit “Chinese Restaurant Syndrome”. Hoewel de vele onderzoeken de daadwerkelijke link niet konden vinden, bleef de angst voor het product hangen.

Het echte probleem met MNG

Het enige waar we met zekerheid de vet-sin van kunnen beschuldigen, is dat het ongezonde voeding zoals junkfood onweerstaanbaar maakt. Bovendien, zal je ongezouten producten minder snel lekker vinden door de grote hoeveelheid waarin deze smaakmaker aan ongezonde voeding wordt toegevoegd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP