Als je regelmatig de voedsellabels afspeurt naar grammetjes suiker en hoeveelheden verzadigde vetten, ben je vast en zeker ook eens langs het woordje ‘natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen gekomen. Net als velen anderen vraag je je dan misschien af wat dit nu precies betekent en of die stoffen nu wel zo natuurlijk zijn als wordt beweerd. News flash: dat zijn ze niet. Lees hier meer!
Een van de meest voorkomende voedingstoffen
De Environment Working Group Food Scores is een organisatie die meer dan 80 duizend producten beoordeelt op hun voedingswaarden, ingrediënten en in hoeverre de producten zijn geweest. Volgens deze organisatie zijn ‘natuurlijke’ geur-, kleur-, en smaakstoffen nu de vierde meest voorkomende ingrediënten in voeding na zout, water en suiker.
De toegevoegde stofjes worden veelal gevonden in bewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan gemalen koffie, gebakjes, tomatenpuree, snoepgoed, kauwgum, maar ook in vleesproducten, cornflakes en sommige drankjes als ice tea en sinaasappelsap, soepen, dressings voor salades, snacks als chips en nog oneindig veel meer.
Wat zijn ‘natuurlijke’ geur-, kleur- en smaakstoffen ?
De term natuurlijk in deze context is in sommige gevallen enigszins misleidend, omdat lang niet alle toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen afkomstig zijn van een natuurlijk bron. Gewoonlijke worden de geur-, kleur- en smaakstoffen direct onttrokken van een (deel van een) plant of dier of wordt het onttrokken nadat het is geroosterd, verhit of gefermenteerd.
Lang niet alle geur-, kleur- en smaakstoffen mogen zich wettelijk natuurlijk noemen, omdat ze niet allemaal zijn onttrokken uit een natuurlijke bron. Neem bijvoorbeeld de vanille-extract. Als dit product zijn smaak krijgt uit een substantie die vanillin heet (extract van een vanilleboontje) dan mag het product zich zonder problemen natuurlijk noemen. Als de vanillin is gecreëerd uit een bron anders dan de vanilleboon dan is het product niet natuurlijk en mag het zo officieel ook niet worden genoemd.
Waar gebruiken we het eigenlijk voor?
Toegevoegde geur-, kleur-, en smaakstoffen bestaan niet om het eten dat je consumeert gezonder te maken. Het wordt gebruikt om het eten smaakvoller te maken of er smaakvoller uit te doen laten zien. Ook compenseren ze smaken die tijdens het bewerken van het voedsel mogelijk verloren zijn gegaan. Na het proces van pasteuriseren van sinaasappelsap is een hoop smaak van de sinaasappelsap bijvoorbeeld verloren gegaan. Om dit te compenseren zullen smaakstoffen worden toegevoegd. Ook geurstoffen zullen worden toegevoegd om te compenseren voor het verlies.
Veiligheid van toegevoegde stoffen
Als je je zorgen maakt over hoe gezond de toegevoegde stoffen zijn, stelt het je misschien gerust dat geen product met toegevoegde stoffen (dus ook toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen) voor consumptie niet door de Food en Drug Administration gaat. Het enige probleem is veelal dat de toegevoegde stoffen op het voedingslabel verder niet worden gespecificeerd. Als je je daarom niet durft te wagen aan deze producten, kun je het beste zo veel mogelijk verse producten blijven eten die zo min mogelijk door mensenhanden en machines zijn bewerkt. Neem bijvoorbeeld eens de tijd voor het persen van lekkere verse sinaasappelsap en laat het pak links liggen!