Resting Energy Expenditure uitgelegd!
★★★★★ 9.3 (1115 reviews)
Gratis zending v.a. 30
100% NL & ISO-gecertificeerd
Meer kopen = meer korting!
Tijdelijk gratis shakebeker bij een bestelling boven de 50! 🥤
0

Als een persoon besluit minder calorieën te eten om af te vallen, maar niet te gaan sporten en iemand anders gaat meer sporten zonder minder calorieën te eten, zal de eerste persoon waarschijnlijk gemakkelijker het wijzertje op de weegschaal omlaag krijgen dan de tweede. Verbaast? Het komt, omdat het gemakkelijker is 500 calorieën minder te eten per dag dan om 500 calorieën extra te verbranden. Tenzij je er plezier in vind 5 dagen per week elke dag bijna 8 kilometer te rennen, natuurlijk.

Dan maar niet meer sporten en gewoon stug op dieet? Nee hoor, want iemand die calorieën verbrand alleen door minder te eten, heeft de kilo’s er zo weer aan zitten. Het lichaam vat gewichtsverlies namelijk op als verhongering. Zodra jij minder calorieën gaat eten, switcht het lichaam daarom in ‘starvation-mode’ en vertraagt het lichaam het metabolisme waardoor minder calorieën worden verbrand dan normaal. Dit heeft tot gevolg dat je minder snel gewicht verliest dan je graag zou willen of compleet stopt met het verliezen van gewicht. Het kan zelfs tot gevolg hebben dat zodra je je calorie-inname weer verhoogt je nog sneller in gewicht toeneemt dan voorheen. Een groter aantal calorieën wordt immers minder snel verbrand.

De oplossing voor dit probleem is simpelweg regelmatig sporten. Het sporten zorgt er namelijk voor dat ondanks de calorievermindering het metabolisme goed op gang blijft. Buiten het feit dat je metabolisme wordt versneld als je minstens 3 keer in de week sport, wordt ook je Resting Energy Expenditure verhoogd! Deze nog onbekende term het aantal calorieën aan dat je nog verbrand in de rustperiode nadat je hebt gesport.

De REE is een extreem belangrijke term om te noteren in je sportagenda. Het maakt namelijk 60 tot 75% uit van alle calorieën die je op een dag verbrand. Een stevige wandeling of een fietstocht van ongeveer 2 kilometer kunnen de REE al verhogen. Pak daarom eens de fiets naar het werk in plaats van de auto, zodat je ten minste nog wat extra calorietjes verbrand voordat je urenlang plaatsneemt achter dat bureau.

Een ander voordeel van regelmatig sporten, is dat het tijdelijk je hongergevoel doet afnemen. Toch is een eiwitrijke snack na het sporten van belang om de spieren te helpen herstellen. Veel mensen maken zich druk dat een snack na het sporten al hun harde werk opeist. Als je REE is verhoogt, echter, blijf je op een vrij rap tempo zelfs na het sporten nog wat calorieën verbranden. Het is dus helemaal geen probleem om na het sporten een kleine snack te nemen.

De gouden combinatie werkt dus nog altijd beter dan besluiten te diëten zonder te sporten of te sporten zonder de calorie-inname te veranderen. Je krijgt deze calorieën bijna gratis toegeworpen. Dat laat je toch niet liggen? Eet daarom gezond en sport 3 keer per week om het beste uit je Resting Energy Expenditure.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0

TOP